DNK by Mirelle
Kezdjük ott, hogy két-három hónapja zajos sikert aratott a dagasztás nélküli, félnapos kelesztést igénylő kenyér….aztán a napokban Mademoiselle előállt egy új, csak másfél órás melengetés igénylő példánnyal. El is tökéltem, hogy kipróbálom…aztán persze nem egészen ez sült ki.
Először is lusta voltam lemászni a pincébe ezért-azért-amazért, sőt eleve eltökélten fél adagban gondolkodtam.
Így született:
Dagasztatlan buci
37,5 dkg rétesliszt
1/2 ek szárított élesztő
3 dl nagyonmeleg víz
2 csipet só
A szárazakat összekutyultam, majd a vízzel gyors mozdulatokkal homogén trutyivá kevertem. Letakartam és ment a – hideg miatt amúgyis maximálisra csavart – radiátor elé. Egy óra múlva felfűtöttem a sütőt, aljába egy tepsinyi vizet téve. Kicsit később jólisztes deszkára borítottam a tésztámat, két bucit formáztam belőle és egy sütőpapíros tepsiben betoltam a 240 fokos, gőzös sütőbe. Nagyjából fél óra alatt született két gyönyörű és finom kenyérkém.