You are here: Home > Termékekről > Szemétből virágmező

Szemétből virágmező

A zacc jótékony hatásait már gyerekorom óta ismerem, a szomszédasszonyunk – a maga egyszerű, közel sem tudományos módján – a kotyogós lejárt kávépogácsáit már akkor is a kert fái alatt helyezte örök nyugalomra. Tegnap azonban szemtanúja lehettem, hogy milyen az, amikor a profizmus és szakértelem találkozik, két, a saját területén élen járó, a fenntarthatóságot ésszel és kitartással kezelő szereplő összefog és valami maradandót, szépet és hasznosat alkot.

A Nespresso nagyon régóta a fenntarthatóság felé tereli önmagát és a vásárlóit, a végtelenszer felhasználható alumínimum kapszulákat nem csak visszagyűjti és újrahasznosítja, hanem a kapszulák elhasznált tölteléke, a zacc is új életet kezd. Ez persze közel nem olyan egyszerű, amint ahogy az Sükösdné gondolta egykor az Ág utcában, de valójában nem is annyira bonyolult.

nespan2_v

A Nespresso a lehető legjobb partnert kereste meg ehhez az együttműködéshez, a Pannonhalmi Apátsággal közösen hosszas, de sikeres projekt alatt alkottak meg egy olyan – kereskedelmi forgalomba is hozható – termőközeget, amely a talaj minőségének javítására tökéletesen alkalmas. A javarészt magyar tőzeggel és szürkemarha trágyával kevert, magas minőségű kávézacc ideális tápot jelent a gyógynövénykert flórája számára is: tegnap megtapasztalhattuk, hogy milyen az, amikor gondos kezek, minőségi tápokkal kezelik a levendulát, az illatozó, méhektől zümmögő, pillangóktól vibráló, élénklila virágmező elég meggyőzően mutatta: a projekt sikeres.

nespan3_v

Évek óta vissza-visszatérek a pannonhalmi Gyógynövénykertbe, ebbe az öbölbe az apátság alatt. Nem véletlen a vonzódásom, sajátságos kisugárzása van a helynek. Az 1026 éves állandóság mellett azonban látom a fejlődést is, jó figyelni, ahogy egyre bujábbak a bokrok, egyre gazdagabb a biodiverzitás. Ennek – a jó kertészeken, az egészen egyedi mikroklímán kívül – fontos alkotóeleme a minőségi tápanyagok biztosítása a növények számára.

nespan4_v

A tápanyaghoz azonban szükség van a visszagyűjtésre is. Ebben a magyar Nespresso-fogyasztók élen járnak, jóval a világátlag felett, közel 45%-a a kapszuláknak visszakerül a körfogásba. Ennek a százalékos aránynak a növekedésén is dolgozik a Nespresso, évek óta számos lehetőségünk nyílik az elhasznált kapszulák leadására, a butikokon kívül a futároknak is odaadhatjuk és elvileg most már gyűjtőpontokon is visszajuttathatjuk a cég számára az értékes szemetünket. A ciklus további tökéletesítése mellett a Nespresso idei évre tett vállalása, hogy minden, a kávéiból készülő eszpresszó karbonsemleges legyen.

nespan6_v

Én nagyon drukkolok nekik és főleg magunknak, hiszen az ő törekvéseik is a mi túlélésünk, minőségi létünk zálogát jelentik.

nespan5_v

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.