You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról, Utazás > A nyár még nem ért véget: szeptemberi túra Sárospatakon

A nyár még nem ért véget: szeptemberi túra Sárospatakon

Az iskolakezdéssel hajlamosak vagyunk temetni a nyarat. Egyszerűen hiába van még legalább egy hónapig csodaidő, a munka, a feladatok és a megszokás elvisz minket. Éppen ezért érdemes ebben az időszakban miniszünidőket, hosszú hétvégéket betervezni, amelyek során számos régiót felfedezhetünk, eljuthatunk olyan helyeire Magyarországnak, ami még valahogy kimaradt, vagy visszatapsolhatunk nagy kedvenceket.

Tokaj és környéken a lehető legideálisabb választás, ha ősszel útra kelnénk, errefelé minden adott ahhoz, hogy egy természeti kincsekben, kulturális programokban, gasztronómiai élményekben és borban gazdag hétvégét tölthessünk együtt. A Tokaji kirándulások egyik ideális origója lehet Sárospatak, amely kedves hangulatával, izgalmas történetével és remek borászataival minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy nekünk jó legyen.

A számos szállás közül választhatunk, ha javasolhatom, akkor a város szélén húzódó kemping felszerelt házait érdemes felkeresni: csodás csönd fogadja itt az embert és egy pont olyan sétatávra helyezkedik el a belvárostól, ami alatt kiszellőztethetjük a fejünket és közben a sárospataki mindennapokba is betekintés nyerhetünk.

A város kedves, jól és könnyen bejárható, a klasszikus látnivalók mellett a kollégium könyvtára és a tárlatvezetés kihagyhatatlan. Senkit ne tántorítson el az épp zajló felújítás, az állványok alatt-között haladva a kertet és a termet is meg lehet tekinteni.

A Kollégium könyvtára igazi gyöngyszem

A Kollégium könyvtára igazi gyöngyszem

Ha pedig borozni vágyunk és szívesen ismerkednénk a helyi szőlőfajtákkal, klasszikus tételekkel, akkor nem csak a Cuvée-házban tehetjük meg mindezt, hanem a Harsányi Pincészet most megnyílt dűlőbisztrójában is.

image00011_v

A dűlőbisztró a Harsányi Pincészet birtokának szívében található. A fantasztikus fekvésű, évszázados múltra visszatekintő dűlők között megbújó, ügyesen a térbe szerkesztett, többfunkciós feldolgozóüzem tetején nem csak páratlan panorámához juthatunk, hanem a teraszon vagy a bisztróban végigkóstolhatjuk a pincészet bio borait.

image00017_v

A Harsányiban ugyanis a klasszikus értékek természetközeli, mégis modern megfogalmazásban jelennek meg. A 21. századi technológiával felszerelt, modern üzemében kizárólag organikus szőlőművelési módszerekkel nevelt szőlő kerül feldolgozásra, a lehető legkíméletesebb és leggondosabb módon, olyannyira, hogy az idei évtől már vegán borok előállítására is alkalmas a birtok.

A dűlőbisztró azonban nem csak a borok méltó helyen történő kóstoltatására és kóstolására jött létre: a bisztró kínálatában megjelenő, a tájegységre jellemző fogások, helyi alapanyagokon keresztül is megtapasztalhatjuk, hogy mi mindent is rejt valójában Tokaj.

Együttműködésben az erő: a megnyitón számos kedvelt helyi vállalkozás képviseltette magát

Együttműködésben az erő: a megnyitón számos kedvelt helyi vállalkozás képviseltette magát

Aki pedig közelebbről is megismerkedne a szőlővel, szívesen megtudná, hogy merre található a Rick-tanya, hol van a Ciróka dűlő és milyen szőlő is terem a Király-hegyen vagy a Kútpatka dűlőibe, annak feltétlen részt kell vennie a rendszeres szervezett dűlőtúrák egyikén. Teljesen más élmény úgy kóstolni egy dűlőszelektált bort vagy megismerni a kedves fantázianevek (Habcsók, Hízelgő) mögé bújtatott tételeket, ha láttuk, hogy honnan is származnak, éreztük, hogy milyen arra a nap, hogyan fúj a szél és megtapasztaltuk – dűlőről-dűlőre térve – hogy egy viszonylag kis területen belül milyen változó klimatikus viszonyok között fejlődik a szőlő.

image00016_v

A Harsányi Dűlőbisztróból pedig kis sétával felkereshetjük a nemrég felfedezett és érthető módon hatalmas népszerűségnek örvendő Megyer-hegyi tengerszemet, ahol remek kiállítások, kilátó és via ferrata út is vár ránk.

Kellemeset a még kellemesebbel: kirándulni, borozni, pihenni - erre tökéletes a Harsányi birtok

Kellemeset a még kellemesebbel: kirándulni, borozni, pihenni – erre tökéletes a Harsányi birtok

Egyszóval Sárospatak megérdemli, hogy az egyik aranyló, őszi hétvégénket neki ajánljuk. A Tokaji Toscana-ként is emlegetett térség valódi feltöltődést kínál a maga békéjével, csendjével, csodáival, boraival. Ne hagyjátok ki!

A dűlőtúra zseniális dolog

A dűlőtúra zseniális dolog

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.