You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Végy egy dobozt, kölcsönbe – így működik a RAKUN

Végy egy dobozt, kölcsönbe – így működik a RAKUN

Eljött július elseje, a nap, ami reményeim szerint egy új fejezetet jelent az életünkben. Egy olyan fejezetet, amelyben már a magyar lakosság sokkal tudatosabban éli majd a mindennapjait. Köszönhetően mindezt a július elsején életbe lépett szabályozással, amellyel ha nem is mind vagyunk teljesen tisztában, de szinte biztos, hogy mind hallottunk róla, legalább annyit, hogy kevesebb lesz a vendéglátásban a műanyag. Na, de mik is változnak pontosan az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek életében?

Mostantól tilos az egyszer használatos műanyagból készült tányér, evőeszköz, szívószál, italkeverő illetve a polisztirolból készült dobozok, poharak használata is (ez az a borzalmas tapintású elviteles doboz).

Sok étterem szerencsére már korábban átállt környezetbarátabb alternatívákra, mint például a lebomló papír- vagy kukoricaalapú dobozok. Ezek a lebomló dobozok már a műanyag dobozoknál jobb megoldást kínálnak, de alapvetően a nagy probléma velük, hogy még ők is a szemétben végzik.

Ha a lebomló se jó, akkor milyen megoldás lenne az igazi? A nyugati országokban már jól bevált rendszer bevezetésén dolgozó RAKUN szerint az ételhordó-megosztás jelentheti a probléma megfejtését.

Itthon ez a koncepció még kevéssé ismert, de a RAKUN erősen dolgozik azon, hogy ez megváltozzon. Már több mint 30 étteremmel működnek együtt, ami azt jelenti, hogy már több mint 30 helyre mehetsz a bérelt ételhordó dobozoddal.

A rendszer úgy működik, hogy a RAKUN applikáció segítségével bérelhetsz egy vagy több ételhordó dobozt, amibe az elfogadóhelyeken az általad választott fogásokat teszik. Amikor legközelebb vinnél el ugyanonnan vagy más, a dobozt szintén elfogadó helyről ételt, akkor szimplán csak leadod ott az előzőt (ami nálad volt), és az ételedet egy másik, előre sterilizált, de látszólag ugyanolyan dobozban kapod meg. Ez a megoldás képes lenne lényegesen csökkenteni a kidobott műanyagdobozok mennyiségét, a még csak szárnypróbálgató RAKUN eddig közel 2000 doboztól mentette meg az országot, amit sajtótájékoztatójukon 1000 – a földre kiszórt – műanyagdobozzal meg is próbáltak érzékeltetni.

Személy szerint remélem, hogy ez a törvény még több éttermet is bevonz majd ebbe az okos kis közösségbe, hiszen talán ez a megoldás tűnik a legjobbnak, ha nem szeretnénk, hogy üres elviteles dobozokkal legyenek tele a kukák és a szeméttelepek.

rakun_v

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.