You are here: Home > Termékekről > Az arcápolás alfája és omegája: a fényvédelem

Az arcápolás alfája és omegája: a fényvédelem

Az arcápolásnál a legtöbb esetben a hatóanyagok mibenléte ragadja meg a fantáziánkat. Szinte látjuk, ahogy a sok hasznos kis molekula beépül a bőrünk mélyebb rétegeibe, kiadja a megfelelő parancsot, a kollagéntermelés újraindul, futószalagon születik az új bőrünk, telítődnek a ráncaink és leszünk egyre szebbek és fiatalabbak.

Ezekkel az ideákkal nincs is baj.

Akkor viszont már probléma van, ha a szérumokban található hatóanyagok mellé nem adjuk meg azokat a pluszokat, amelyek valóban elősegítik a hatékonyságukat. Gondolok itt a megfelelő bőrtisztításra, a hidratálásra és természetesen a fényvédők használata.

A fényvédők kapcsán hajlamosak vagyunk legyinteni, hisz „Hol van még a nyár!”. De nem véletlen nem a naptej szó került a cikk címébe, itt korántsem a szezonális grillcsirkésedéshez elengedhetetlen kencékre kell gondolunk, hanem egy olyan folyamatos védelemre, amíg segít a különféle hámlasztókkal megsietetett, felélénkített friss bőrünket megvédeni a napfény öregítő hatásáról. És a nap kérlelhetetlenül süt az év 365 napján, nem csak szezonban, nem csak a Balaton partján.

Bizony. Amin mi komoly kiadásokkal és erőfeszítésekkel dolgozunk, hogy a ráncainkat és a pigmentfoltjainkat visszaűzzük oda, ahonnan előmásztak, addig a friss bőrünk nagyon sérülékeny és pont ilyen tüneteket képes produkálni, ha napi szinten nem védjük őt. Nem mentség, hogy karantén alatt otthon ücsörgünk, jártunkban-keltünkben, útban a boltba, a kutyát sétáltatva pont elég hatás éri a bőrünket.

Legegyszerűbb megoldás tehát, ha a fényvédelmet egyszerűen beleépítjük a napi rutinunkba, és ahogy az esti rutinban minden csoda ott figyel, úgy a reggeliből elhagyhatatlan lesz a fényvédő krémünk.

Milyen krémet válasszunk?

Kétfajta fényvédőt különböztethetünk meg – ezt már a naptejeknél megtanultuk: van fizikai és kémiai fényvédelem és természetesen létezik ezek szerelemgyereke is, amely mindkettőt tartalmazza, a lehető legjobb tulajdonságaik kiaknázása és társítása mellett.

A fizikai és a kémiai fényvédelem esetében is annyi történik, hogy a krém maga elnyeli a bőrünkbe hatoló UV-sugarakat (ok, a fizikai egy részüket visszaveri), így védve meg azt a káros sugárzástól.

A fizikai annyira nem szerencsés, mivel a fehér maszkra sminkelni pettyet nehézkes, éppen ezért a legtöbb esetben – főleg ha smink is megy rá – a kémiai fényvédelem a könnyen és szerethetően járható út, vagy a már említett vegyes védelmet választhatjuk.

Mi az a SPF és mit takarnak a mögötte sorjázó számok?

Az SPF azaz a sun protection factor száma azt mutatja meg, hogy a bőrünket mennyi ideig tehetjük ki napsugárzásnak, anélkül, hogy károsodna. Azaz minél magasabb a faktorszám, annál nagyobb biztonságban vagyunk, és annál ritkábban kell újra és újra megismételni a fényvédő használatát. A SPF alapesetben a normál bőr napon való le nem égésének 20 percét veszi alapul, ezt szorozgathatjuk fel a mögötte álló számmal, de lássuk be, nem ilyen egyszerű a dolog, az utóbbi években már a március végi napnak is olyan ereje van, ami azért megkérdőjelezi azt a 20 percet.

Sok nappali hidratáló rendelkezik SPF 20-as, SPF 30-as fényvédelemmel, de ha a rutinunkban heti több hámlasztás is benne van, vagy több a már meglévő pigmentfolt a kelleténél, akkor javasolt kicsit erősebb, direkt fényvédőkkel tenni az ügy érdekében. Plusz a magasabb faktorszám mellett a hatékonyság is fokozódik, tehát ezért is javasolt magasabb faktorszámú, fényvédelemben fekete öves termékeket választani.

A fényvédők esetében – akárcsak a többi szépségápolási terméknél – vannak ugyan favoritok, de mindenkinek magának kell megtapasztania, hogy mi az, amit szeret a bőre, amivel jól érzi magát, ami nem kukacosodik a smink alatt (a fényvédőt vigyük fel utoljára a bőrápolók közül, így érhetjük el vele a legnagyobb hatékonyságot).

Ha már tudjuk, hogy mit választunk, akkor még arra is figyeljünk oda, hogy megfelelő mennyiséget vigyünk fel az arcunkra.

Az olaszok ebben is profik.

Bár idehaza keveset hallani az olasz termékekről, azért ha egy kis szerencsénk van, a szépségápolás szinte minden területén belefuthatunk a prémium termékeikbe. Néhány éve a hajápolás kapcsán lukadtam ki náluk, most a napvédelem során is az ő termékeikkel hozott összes a sors.

A genovai illetőségű Helan termékei nem véletlenül olyan fantasztikusak, több generációnyi törődés és szaktudás áll mögöttük. A Nap azaz Helios és a Lélek azaz Animus szavak összetételéből született márkanév tökéletesen jellemzi a biokozmetikumokra szakosodott céget. Olaszország legszebb vidékeiről származó, gondosan válogatott alapanyagokkal dolgoznak, amelyek kíméletesen, de hatékonyan segítenek megelőzni a bőrproblémákat, illetve segítenek a már meglévőkön. A Helan története ugyanis pont innen indult. Az alapítók – gyógyszerészek lévén – folyamatosan azzal találták magukat szemben, hogy a legtöbb bőrprobléma megoldására az orvosok mindenféle hormontartalmú krémet írtak fel, holott számtalan természetes gyógymódja is lett volna ezeknek a problémáknak. Megalapították a saját vállalkozásukat és kizárólag növényi és bio összetevők segítségével csodás eredményeket értek el.

Ekkor született meg Helan márka. A név egyesíti a modern, dinamikus, olasz családi vállalkozás minden apró szépségét, tiszteletben tartva a múltat, a természet erejét, és a hagyományokat. A vállalkozást ma is a család vezeti, már a felnövekvő generációk viszik világsikerre a márkát. 

Ha már Helios és Olaszország, evidens, hogy napvédő termékekben is igen erős a Helan. A mindent átfogó, gazdag termékskálában pedig megtalálni azokat a fényvédőket, amikről korábban beszéltünk. Bizony, itt akad olyan arcra és kézfejre való krém, amely vízálló, de a természetre is vigyáz, ha ilyennel kenekedve teszünk pár csapást az Adriai tengerben, azzal nem ártunk a környezetünknek.

Két apróság: egy felől IGEN, a kézfejet is óvni kell a naptól, és nagyjából ugyanolyan igényesen érdemes kenegetni, mint a fejünket, másrészt, IGEN, sajnos a naptejek egy része képes kárt okozni az élő vizekben, például a korallok DNS-ét módosíthatja a krémek egy részében található összetevő.

helan2_v

Bio ránctalanító napkrém SPF 30

A fizikai UV-szűrőt is tartalmazó, vízálló, bio napkrém kifejezetten arcra, nyakra, dekoltázsra és kézre való. Nem csak a leégéstől véd, hanem a bőr idő előtti öregedéséért felelőssé tehető UVA-sugarakat is elnyeli. Sejtregeneráló hatása semlegesíti a szabad gyököket. Bár fizikai fényvédőt is tartalmaz, de mégsem lesz tőle fehér a fejünk, könnyedén felvihető, gyorsan és egyenletesen felszívódik, nem hagy maga után ragacsos érzetet.

Szerintem igazi jolly-joker, amelyet nem csak napozásra érdemes használni, hanem mindennapi fényvédőként szintén nyugodtan bevethető.

Bio ránctalanító naptej arcra, nyakra SPF 50

A tudatos bőrápolásba az is beletartozik, hogy tudjuk, ismerjük a saját bőrünk határait. Ha érzékeny, sebborheás, pirosodásra hajlamos, rozecás bőrünk van, vagy csak tudjuk, hogy többet leszünk napon, mint egy átlagos hétköznap, akkor érdemes ezt a krémet felkenni. A krém nem csak SPF fronton erősít, hanem a benne található hatóanyagok is a bőr extra védelmét szolgálja. Olyan finomságokban gazdag, mint a gránátalma kivonat, a görögdinnye és a málna, amely olajok formájában van jelen. Az egyenletes és mutatós barnaságot diókivonattal segíti, tartalmaz még E-vitamint, valamint a természetes napvédőként is ismert, antiszeptikus Karanja olajat.

Bio hidratáló testpermet

Az öregebbek talán még emlékeznek arra, hogy a 80-as években a lépcsőházi páfrányok mellett a napozó nők hidratálására és a gyorsabb barnulás érdekében a legtöbb napozóteraszon és strandon színes spricni-erdő tarkította a priccsek alját.

A felfrissülés igénye a mai generációban is megvan, csak megszületett mellé az a fajta tudatosság, amely ilyen izgalmas és hiánypótló termékeket hívott életre, mint ez a hidratáló bio testpermet. A Helan permete, amely segít megőrizni a megszerzett barnaságunkat és közben táplálja – a természetesen napvédett – bőrünket hialuron savval és aloe vera kivonattal.

helan1_v

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.