You are here: Home > Termékekről > A kotyogós

A kotyogós

Gyerekkorunk kávéfőzője. A gázrózsa fölé billegve odaállított kotyogós, amely sokáig váratott minket, de aztán egyszer csak belendült, a feltörő kávétól még instabilabban mozogva a nyílt láng felett, majd egyszer csak hallottuk/éreztük/tudtuk, hogy vége, kész, lefőtt. A forró (hiszen a láng néha ezt is érte) fülénél fogva a felnőttek finoman félrehúzták, presszós poharakat, a nénik kávéztak, mi meg a mártogatott kockacukrokon átszűrve élveztük a kávézást. 

Nekem ez a kotyogós. A gyerekkori konyha, az a sűrű kávéillat, ami mindent képes beteríteni, a füllel való főzés, ahogy az ember megtanulja egy eszköz hangjait, kiismeri, megszereti. Mikor összeöltöztünk a férjemmel, akkor egy borzasztóan rossz filteres kávéfőzőt kaptam otthonról (nem véletlen ettől váltak meg önként és dalolva a szüleim), így hamar szerezni kellett valamit, amivel tisztességes kávét gyárthatunk. Akkor jött az első Bialetti. Aztán lett egy poddal is működő változatunk, ez utóbbit sajnos már nem tudom használni, egyszerűen nem bírtam fellelni a megfelelő méretű tömítőgyűrűt hozzá. Pedig. 

Aztán a Bialettik mellé beköltözött a darálós nagy gép, lett egy kapszulás kicsi, és a kotyogós kiszorult az életünkből. Nyaralós kávéfőző lett, olyan, amihez egy forró vasalótalp is elég, ha jó kávéra vágyunk, nomád körülmények között.

Most azonban újra velünk van egy, négy személyes, ami kell is, mert mind a négyen kávézunk, és már látom, hogy a nagygép és a kapszulás mellett őt nem száműzöm a pincébe, nem lesz csak nyaralós főző. Hanem délutánonként, a jól végzett munka jutalmául fogok benne főzni. Olyan igazi olasz presszót.

costa_bia_v

Így főzz tökéletes kávét kotyogósban!

 1. Melegítsd meg a vizet! Nem mindegy, hogy mennyire meleg vízzel indul a kávéfőzés. Mivel a kotyogósban egyszerre alacsony a nyomás és magas a hőmérséklet, ezért érdemes forró vizet beleönteni. Ezzel elkerülhető az égett, keserű végeredmény.
 2. Őröld frissen! A boltban elérhető őrölt kávék ideális finomságúak a csomagoláson jelzett kávéfőzőkhöz. Ha azonban még frissebb kávéra vágysz, akkor vásárolj egy egyszerű kézi darálót, és közvetlenül főzés előtt őröld meg a kávészemeket.
 3. Ne tömörítsd le a kávét! Sokan elkövetik ezt a hibát, pedig így a víz nem tudja alaposan átjárni a kávét. Ehelyett töltsd meg a fémszűrőt kávéval, távolítsd el a felesleget a széléről, majd finom ütésekkel egyengesd el az őrleményt.
 1. Hagyd nyitva! Miután felraktad a kotyogóst – nagy lángra vagy magas fokozatra – a tűzhelyre, érdemes a tetejét nyitva hagyni, hogy el ne mulaszd a nagy pillanatot. Amikor a kávé elkezd kifőni, lecsukhatod a tetőt, és a főzőt le is veheted a tűzhelyről.
 1. Forró kávét igyál és hűtsd le a kotyogóst! Miután megfőtt a kávé, érdemes szinte azonnal elfogyasztani, hogy a legteljesebb kávéélményt élhesd át, tökéletes ízekkel és aromákkal. Nem szabad azonban a kotyogósunkról sem megfeledkezni. A kávéfőzőt hűtsd le: az alját tartsd hideg víz alá, hogy ezzel is elkerüld a tömítő megégését – ez ugyanis a következő kávéd ízét befolyásolhatja. A kávé ugyanis attól is keserűvé válhat, ha túl sok ízanyag oldódik ki a főzés során.

 

Tags:

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

Comments are closed.