You are here: Home > Élet dolgai > Jóga a város felett

Jóga a város felett

Az utóbbi évek egyik sport-divathullámának tekinthetjük nyugodtan a város feletti jógázást. Mindig lelkesen figyeltem a finoman agyonszaturált képeket, ahogy a város feletti budai sziluett és az épp ívbe hajló testek ugyanazt a ritmust veszik fel, aztán kitekertem a jógaszőnyegemet a nappaliban és nekiálltam a napi fél órás gyakorlásomnak.

Még Costa Rica előtt szoktam rá a jógára. Az itthoni munka mellett éreztem, hogy kell valami, ami átmozgat, a sok ülést ellensúlyozza, szép tónust ad az izmaimnak, és kipucolja annyira az agyamat, hogy utána meg tudjam tölteni olyasmivel, ami valóban fontos.

Kis esti jóga a Karib-tenger partján

Kis esti jóga a Karib-tenger partján

A jógára a Nők egyedüli iskolába való bemenetele teremtett időt. Amit korábban a dugóban ülve araszoltam hazafele (oda 5 perc volt), azt most jógával töltöttem. Mikor mindenki elment, elmerültem önmagamban, nyújtottam, erősítettem, lassan, mélyen és egyenletesen lélegeztem, és éreztem, hogy nekem most jó.

Sokáig meg is maradt a napi gyakorlás, nagyjából egy éven át, ami az én sport szempontjából szertelen természetemet ismerve maga a csoda. Aztán jött a gyaloglás (az azóta is szerelem), és mellette vált kiegészítő mozgássá a jóga.

Megérkeztünk jógázni a Continental Hotelbe

Megérkeztünk jógázni a Continental Hotelbe

Múlt héten kicsit újra hű lettem hozzá, a Continental Hotelben ugyanis végre én is megtapasztaltam a Rooftop Yoga, azaz a város feletti jógázás élményét, ami megint megmutatta ennek a mozgásformának minden erejét. Jó volt érezni a szelet, a kora őszi este mozzanatról-mozzanatra hűlő levegőjét, hallgatni a város rezdüléseit, a szirénákat, amelyek eggyé olvadtak a villamosok zajával és a város alap lüktetésével. Semmi zavaró nem volt abban, hogy a Dohány utca tetején vagyunk, a naplementében sziluettként megjelenő budai oldal, a díszkivilágításból itt-ott erőre kapó pesti oldal épületei szép hátteret adtak a mozgásunkhoz, amely a teliholdhoz igazodott.

Tájkép jóga előtt

Tájkép jóga előtt

Ennek mikéntjéről oktatónk, az estet szervező Orsi a Yoga Brunch jógaoktatója gondoskodott, tempós, mindenre kiterjedő mozgásainkban megjelent a kifejezetten esti gyakorlásra ajánlott holdüdvözlet áramló mozdulatsora is.

A jógaóra átsöpört rajtunk, kisöpört minket, bennem a szokott megnyugvást hozta elő, Anna meg megerősítést kapott, hogy a hajlékonyságához illő mozgásformára lelt. Reméljük a jövőben több lehetőségünk lesz a közös gyakorlásra, akár ilyen szép környezetben, ilyen impozáns panorámától övezve, akár otthon, a saját nappalink nyugalmában.

Látkép jóga után

Látkép jóga után

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.