You are here: Home > Könyvről > Az Álmok Háza

Az Álmok Háza

Agatha Christie gyerekkorom óta nagy kedvencem. Vele szerettem meg a krimi műfaját, ő hozta hozzám közel az angol vidéket, és én pedig rajta keresztül fertőztem tovább egy újabb nemzedéket. Most, a karantén alatt is ő mentett meg, a furcsa élethelyzetben türelmetlen lettem, a tehetetlenségemen az imádott hobbim, az olvasás sem segített, valahogy nem tudtam átlépni a lapok alkotta világba, annyi minden zakatolt a fejemben. Elővettem hát az apámtól örökölt Albatrosz könyveket, és szépen sorban újraolvastam a régi nagy kedvenceket. Christie hatott, vele főúri kastélyokban jártam, rendkívül okos kutyák buksiját cirógattam és figyeltem a kegyetlen harcot, amelyet az eső és a szél vív a sziklákkal, miközben szép csendben mindenki jobblétre szenderül.

Christie tehetségéhez nem fér kétség, hiszen idén 100 éve pont, hogy elvarázsolja a közönségét, hogy olyan bűnesetekkel megfűszerezett társadalomkritikákat ír, amelyeket élvezettel olvasunk újra és újra. Hogy honnan volt benne ennyi ötlet, hogyan tud – a hatvanas évek fordításában is – mai, pergő és szellemes maradni? Ez a nagy írók titka, aminek most egy részére fény derül. Pontosabban Az Álmok Háza olyan antológia, amelyben az írónő első, már publikus szárnypróbálgatásaival találkozhatunk. A gyűjtemény erőssége Agatha tudásában rejlik, bár néhány novella kissé kiforratlan a későbbiek tükrében, de összességében egy rendkívül erős szöveget tarthatunk a kezünkben.

Egyik novella hangulata már előrevetíti a Tíz kicsi néger baljóslatú miliőjét, a másikban a vidéki élet egyhangúsága mögött rejlő feszültségeket tárja fel biztos kézzel, míg olyan érdekességekre is bukkanhatunk, amelyek szép párhuzamot teremtenek közte és későbbi, visszatérő karaktere, a kissé hóbortos Ariadne Oliver között. Nem lövöm le a poént, de aki szerette a Gloriett a hullának című regényét, annak tetszeni fog, amit a könyvben talál.

Egyszóval Az Álmok Háza remek olvasmány, jó kiegészítése a Christie-életműnek, méltó ünneplése a 100. évfordulónak.

christie

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.