You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > A bisztrókonyha dicsérete – DOBKA

A bisztrókonyha dicsérete – DOBKA

Kifejezetten híve vagyok a bisztró-létnek. Kedvelem a hozzá tartozó enteriőrt, élvezem a nagyvonalú lazaságát, és azt, hogy nem szorítja magát keretek közé, azaz az étlap olyan játéktér marad, ami gazdag vadászmező nekem.

Most is, ahogy a DOBKA-ban ülve azon morfondíroztam, hogy a sokszínű választékból hogyan építeném fel a napomhoz ideális menüsort. A rengeteg izgalmas tétel közül nehéz volt választani, pedig az étlap nem lexikonnyi, mégis bőven tartalmazott bakancslistázható fogásokat.

dobka1

Már épp ölre mentem magammal, amikor kiderült, hogy az étlap csak afféle kóstoló volt, Tasnádi Ákos konyhafőnök és csapat ugyanis pontosan tudta, hogy mit szeretne nekem megmutatni. Mindent, is.

Már rögvest az előételnél a két – számomra legizgalmasabb – tétel elém került, a marha tatár azonnal felkeltette az érdeklődésemet, jó érzékkel választottam, hibátlan volt. Friss, üde, ress, a kovászos házikenyérrel verhetetlen párost alkottak. A zöldalma raguval kínált kacsamáj úgyszintén hozta azt, amiért annyian és annyiszor megénekelték már, a kenyérkosarak gyorsan ürültek az asztalon, és nem volt az a felszedett karanténsúly, ami most bárkit visszatartott volna attól, hogy még egy kör pirított friss kenyeret rendeljen a deszkán maradt falatok eltüntetéséhez.

dobka9

Az étlap finom eklektikusságát jól példázta a ramen alapokon nyugvó zöldségerőleves, amelyben gyömbéres, tört macesz alapú maceszgombóc pihent. Bár elsőre talán furcsának hangozhat ez a fogás, nagyon szépen együtt volt az esszencia-sűrűségű lé, a wakame (amihez került egy kevés bok choy, koriander és zöldhagyma is) és a zsidó húslevesekből kölcsönzött gombóc.

dobka6

A folytatásban házi tészta érkezett, chilis sajtkrémmel, szárított paradicsommal gazdagított, fokhagymás királyrákkal koronázott. Ebből a fogásból egyértelműen kiderült, hogy ha lesz a jövőben táblás ajánlat és azon lesz tésztaétel, akkor milyen döntéseket kell hoznunk. Az al dente tészta és a szósz harmóniájához remekül illet a fűszeres rák, és a többiek elmondása szerint Horváth Máté sommerlier által a ház számára összeállított borsor tételei is mind tökéletesen kiegészítették a fogásokat.

dobka5

Én csak illatokkal tudtam felvértezni magam (így jár, aki kocsival érkezik), de a vörösboros cseresznyemártással, és friss, ropogós arancinivel kínált rosé kacsamell esetében már a bor aromáiból is sejthető volt, hogy így, itallal együtt válik teljesen komplex fogássá ez az étel.

dobka8

A kacsa után egy – a korábbi étterem, a Cupákos – kedvelt klasszikusát kóstoltunk, a fermentált zöldségekkel körített, krumplipürével kínált ropogós sörben sült csülköt, amelynek közel fél napja van a sütőben, így omlóssága garantált, ropogós bőrét pedig annak köszönheti, hogy a végén, saját zsírjában van lepirítva. Nem véletlen, hogy anno nagy sikert aratott, érthető, hogy a DOBKA étlapján szintén megvan a helye.

dobka 4

Zárásként Ákos azt is megmutatta, hogy milyen, ha valaki érti azt, hogy a desszert nem a süteménybe, pohárkrémbe dolgozott cukor mennyiségén múlik, a szír rizspuding visszafogott édességéhez nagyon jól passzolt a friss barack chutney fanyarsága, és az egészre a ropogós crumble morzsa tette fel a koronát.

dobka3

A DOBKA tegnap óta mindenkit szeretettel vár. A belváros szívében található étterem kifejezetten szeretné meghódítani a magyar fogyasztókat. Nem egyszeri élményeket kíván nyújtani a városon átutazóknak, vágyik a törzsvendégekre, azokra, akik értik a miérteket, akik szeretik ezt a színes, mégis koherens változatosságot, és akik számára mond valamit Ákos konyhája.

dobka2

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.