You are here: Home > Reggel, este, Termékekről > Ha tél van, akkor teázzunk!

Ha tél van, akkor teázzunk!

Onnan tudom, hogy jön a tél, hogy elkezdek esténként teát inni. Semmi extra tudatosság nincs ebben, egyszerűen csak van egy pont, egy hőfok, egy korán estébe forduló délután, amikor nekem teát kell innom.

fuzetea mirelle_v

A teázási szokásaink családilag elég furcsák. A férjem nagy gourmet, rengeteg teát vásárolt össze az évek folyamán, szálas teából legalább 15 doboznyi található itthon, és akkor még nem beszéltünk a filteres kiszerelésekről. Ő nagyon szereti az ünnepi hangulatú teákat, a minőségi fekete teát, amit csak egy karika citrommal dob fel, illetve egy kevés tejjel, ha épp angolos hangulatban van. Nálam a chai latte a nyerő, azaz egy indiai, fekete teával kevert fűszeregyveleget öntök fel forró vízzel, és ezt kortyolom, hol tejjel, hol mandulatejjel, hol magában. Zsófi kifejezetten nem kedveli a teát, nála mostanában a kávé kapott központi szerepet, Anna viszont két dologért rajong: a menzás teáért, amit több kiló cukor és nagyobb mennyiségű fekete tea, valamint citromlé segítségével kikísérletezett, illetve a Fuzetea fahéjas szilvás teájáért, amit októbertől kezdve vadászik a különféle élelmiszerboltokban, és szezonban előszeretettel issza forrón, vagy akár a suliba is magába viszi, melegen, termoszba zárva.

fuzetea-8304_v

Anna örök kedvence a sor elején: a fahéjas szilva

Múlt héten a Fuzetea mini szemináriumán nagyon sokat tanulhattunk a teáról. Olekszik Dorottya tea sommelier, a Tea Akadémia szakértője rendkívül tartalmas gyorstalpalót tartott nekünk a teákról. Megtudtuk, hogy pontosan mi a tea, megismerkedtünk a teacserje fajtáival, termőterületeikkel, azt is megtudtuk – hogy akárcsak a bornál, kakaónál, kávénál – a területszelekció a teánál is működik, itt is vannak kiemelkedő fajták, egyedi vidékek, páratlan mikroklímák, amelyek együttállásából különlegesebbnél különlegesebb teák születhetnek, ha mi, a felhasználók jól készítjük el.

fuzetea-8479_v

Hallottunk a teák sodrási technikáiról, arról, hogy ez mennyiben befolyásolja a végleges tea ízprofilját, illetve közösen felfedező útra indultunk: az alapteákat és az dél-afrikaiak rooibos teáját alapul véve különféle teakeverékeket készítettünk, ügyelve arra, hogy melyik alap teához mely kiegészítő bogyók, aszalványok, fűszerek, zöldfűszerek, virágok illenek.

fuzeteaevent-8505_v

Készül az egyik ízesített teám

A teák összeállításánál ügyeltünk a mennyiségekre is, Dorottya óvó tekintete és magyarázatai közepette állítottunk össze két blendet, amelyben egy-egy alapteát ízesítettünk, ügyelve rá, hogy ne veszítse el jellegzetes ízét, karakterét, csupán kiegészítést nyerjen a hozzáadott ízek által.

Így született nálam egy fekete tea alapra ültetett, ayurvédikus fűszerkeverékkel ízesített chai masala, illetve egy rooibos tea alapon nyugvó csipkebogyóval, hibiszkusszal gazdagított tea, amelyet szintén el tudom képzelni, hogy mandulatejjel picit krémesítve fogok fogyasztani.

fuzetea-8492_v

Kedvenc fűszereim egy tányéron, avagy chai masala függőként chai masalat készítettem magamnak :)

A nap tanulsága egyébként pont az volt, amit minden tél elején megállapítok, és minden szétfagyott zakopanei túra után is újra tudatosítok magamban: teázni jó. Ha van időnk, akkor érdemes magunknak összeállítani a teánkat, vagy a megvásárolt keverékeket, alapteákat felönteni és azokat fogyasztani, de az is tökéletes választás, amit Anna követ, vagyis beszerzi a már elkészített teáját, és vagy hidegen, vagy melegen boldogan issza.

5 érdekesség a teáról – a tea sommeliertől

 1. Bár magyarul a köznyelvi beszédben mindent teának hívunk, – még akár az akácvirág vagy a csipkebogyó főzetet is -, teának hivatalosan csak a Camellia sinensis, vagyis a teafélék családjából származó cserje leveléből főzött italt nevezik.
 2. Így például a népszerű rooibos tea sem tea, hanem vörös fokföldirekettye zsenge hajtásaiból készült főzet. Előnye, hogy nincs benne cseranyag és koffein sem, viszont kalciumban gazdag.
 3. Egy tealevélből az elkészítés módja szerint készülhet többek között fehér, zöld, sárga, fekete, oolong és puerh tea is. Attól függ, melyik lesz belőle, hogy az adott termőterületen melyik technikával készül a legjobb tea.
 4. Egy tealevél körülbelül 4-5 ezer különböző módon sodorható meg, ezek mind különféle teákat eredményeznek.
 5. A tea koffeintartalmát rengeteg tényező befolyásolja, például többek között a termőterülettől, a szedés időpontjától, a feldolgozása módjától is függ.
fuzetea-8592_v

Ezekkel is ízesíthetők a teák

Tags:

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

Comments are closed.