You are here: Home > Termékekről > Űrtechnika Debrecenben

Űrtechnika Debrecenben

Múlt héten, egy kissé bánatos, esős napon többedmagammal felkerekedtem, és Debrecenig meg sem álltam, hogy megnézhessem az Alföldi Tej új gyárát, a még próbagyártásokat végző, de hamarosan gőzerővel munkába lépő sajtgyárat.

A gyárakhoz régóta gyengéd szálak fűznek, nem igazán tudok rá érdemi magyarázattal szolgálni, de mindig lenyűgöz a mérnöki zsenialitás és egyszerűen szeretem látni, hogy az oly sokszor pejoratív módon használt tömegtermelés jelzője mögött micsoda gépparkok, milyen magas minőségi elvárás és micsoda szaktudás búvik meg.

Az Alföldi Tej gyárában tett látogatásom minden eddigitől különbözött. Talán azért, mert javarészt egy teljesen új üzemben jártam: a tejüzemből kialakított sajtgyár mellett egy, minden eresztékében új porítóüzemben, amelyben nem a már meglévő, régi eszközök kiegészítése, felfejlesztése volt tapasztalható, hanem egységesen minden vadonatújan várta a végső indulást.

Foto1

És ha még azt is hozzávesszük, hogy nem valamilyen nemzetközi nagyvállalatnál láttam mindezt, hanem egy termelőkből létrejött, és 16 éve az alapítók kezében is lévő cégnél, akkor azt gondolom, hogy igen, így kell nagyot álmodni.

Persze ezt nagyon könnyű mondani, de a tények őket igazolták, a rendszerváltozás után nem sokkal összekapaszkodó hajdúsági gazdák, debreceni termelők nem csak álmodoztak a sajtgyártásról, hanem nekiláttak a tervezésnek. Az első rajzoktól a megvalósulásig ugyan öt év telt el, de végül elkészült Magyarország egyetlen ilyen profilú gyára, amely a közép-európai sajtüzemek között is kiemelkedő teljesítményre lesz képes.

Foto4

A tervezés nem csak a mérnökök dolga volt, a gyárban lévő technológiai fejlesztések, megoldások mellett nagyon fontos volt, hogy gyártani kívánt termék megfeleljen a magyar közönség ízlésének. Miután egy valóban minőségi trappista készítésével szerették volna megalapozni a gyár portfólióját, ezért az előkészítés éveiből egyet a termék kialakítására szántak, hiszen évi nyolcezer tonna trappistát terveznek gyártani, amely – többek között – az import sajtok egyhetedének kiváltására is tökéletesen alkalmas. Feltéve, ha jó a termék. Épp ezért kóstoltattak, keresték a megfelelő receptet, amely azt a klasszikus trappista ízt, állagot, minőséget idézi fel a fogyasztókban, amely az utóbbi egy-két évtizedben szinte teljesen feledésbe merült.

Foto5

Természetesen, ahogy egykor születtek tervek, úgy az Alföldi Tejnél most sem pihennek a babérokon, a napi 250.000 liter tej feldolgozásából születő trappistán és a világ számos pontjára értékesített – az üzemet teljes mértékben hulladékmentessé tevő – feldolgozott savóporon kívül a távlati tervek között az ázsiai piacok bevétele, és a portfólió további bővítése is szerepel.

Foto6_v

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.