You are here: Home > Reggel, este > A harmincasok, negyvenesek ellensége: a laktóz

A harmincasok, negyvenesek ellensége: a laktóz

A Nőknek szoktam volt mondani, hogy a természet nagyjából negyvenéves korunkig tartja rajtunk óvó kezét, utána kicsit jobban kell már magunkra figyelnünk, mint addig. Nem csak a látásunkban, az erőnlétünkben mutatkoznak változások, hanem bizony az emésztőrendszerünk is alakul a korral. Kialakulnak érzékenységek, kikopnak bizonyos enzimek, és az addig minden gond nélkül fogyasztott kedvence alapanyagaink, ételeink – alattomos módon – ellenségeinkké válnak.

Tipikusan ilyen probléma a laktóz, avagy a tejcukor, amely a felnőtt magyar lakosság jelentős részénél, közel egyharmadánál okoz napi szintű problémát, romló közérzettel, emésztési panaszokkal kísérve.

„Mi a laktózérzékenység?  A tejcukor emésztésének zavara az azt lebontó laktáz enzim hiányának vagy csökkent aktivitásának következménye. Jellemző tünetei a puffadás, a hasi fájdalom, a hasmenés. Gyakorisága 7-20 százalék körüli a világban, hazánkban a felnőtt lakosság majdnem harmadát érinti.”

növényi ital 1

Hogyan mutatható ki? Általában laborteszttel diagnosztizálják. Emellett hasznos, ha táplálkozási naplót vezetünk: a legtöbb beteg a savanyított tejtermékeket, tehéntúrót, sajtokat tolerálja, de ezek sok esetben egyénfüggők, azaz muszáj magunknak kikísérletezni, hogy mi az ami belefér a laktózszegény diétánkba, és mi az ami már nem. Az önorvoslás ugyan hasznos és nagyon jó, ha ismerjük a szervezetünk rezdüléseit, valamint le tudjuk követni a változásait, de minden esetre, ha arra gyanakszunk, hogy laktózintoleranciánk van, mindenképp forduljunk a háziorvoshoz, és gasztroenterológushoz.

növényi ital 5

A megállapítást nyert laktózintolerancia ma már szerencsére könnyen orvosolható. Egyfelől léteznek az enzim pótlására szolgáló tabletták, másrészt az életmódunk változtatásával, testünk jelzéseinek figyelembevételével mi magunk is megelőzhetjük a tünetek kialakulását, gátat vethetünk a problémának.

Mivel a tej és tejtermékek egyik legfontosabb tápanyaga a kalcium, így a tejtermékek étrendből történő teljes elhagyása – az megfelelő pótlás nélkül – biztos hiányállapotot eredményez, azaz ez az út nem járható.

Ezért ha más okokból kifolyólag (pl. tejfehérje allergia) nem kell a tejtermékeket kizárni az étkezésből, akkor érdemes laktózmentes termékeket választani, vagy az egyre szélesebb skálán mozgó növényi italválasztékban megkeresni a kedvenceket, és azokkal helyettesíteni a tejet.

Jó alternatíva az AdeZ termékcsalád

Jó alternatíva az AdeZ termékcsalád

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.