You are here: Home > Termékekről > Tejeskávé szerelem

Tejeskávé szerelem

Furcsa dolog ez a kávéval. Nagyjából 14 éves korom óta kávézom, változó intenzitással és változó ízléssel, de vannak örök befutóim, ilyen például a reggeli lattém. A presszókávé, amit forró tejjel és sok-sok tejhabbal iszom. Nálam ez jelenti a jó reggelt, innen indul a nap, amit a férjem az elmúlt 18 év során bölcsen kitapasztalt, és ha azt szeretné, hogy mindent jó színben lássak, akkor az első nyújtózkodásom után már a kezem alá is készíti az én bögrényi boldogságomat.

A kávém és én :D

A kávém és én :D

A kávé nekem élvezeti cikk. Nem a benne lévő koffein mennyiségéért és hatásáért iszom, hanem egyszerűen azért, mert örömmel tölt el egy jól elkészített, ízletes ital. Éppen ezért szoktam elvetni a sulykot a spanyoloknál és főleg az olaszoknál, ahol számolás nélkül iszom egyik espresso macchiato-mat a másik után. Ez most, a velencei út során sem volt másként, minden eltévedésünket megünnepeltem egy jó kávéval, tesztelvén a teljes velencei kínálat jelentős részét.

De a reggel az mindig a tejeskávéé, éppen ezért örültem különösen a Nespresso új szortimentjének, a Barista Creations-nek, amely kifejezetten a tejes kávés italok világában szeretne maradandót alkotni a három, más-más napszakra, hangulatra, stílusra és tejmennyiségre hangolt kávéjával.

Az új triumvirátus

Az új triumvirátus

Bár ez így nagyon egyszerűen hangzik, a Nespresso csapata hat évnyi kutatómunkát tett bele a tökéletesség kedvéért, hogy megalkossa azokat az ízkombinációkat, ízprofilokat, amelyek kifejezetten tejjel válnak teljessé. Természetesen úgy alakították a kapszulák beltartalmát, hogy ne csak az állati eredetű tejek, hanem a növényi italok is megfelelő partnerei legyenek, így nem csak tehén-, bivaly-, kecske- vagy adott esetben szamártejjel önthetjük fel ezeket, hanem bármilyen, számunkra ideális növényi itallal is kiegészíthetjük.

A három kapszula három egészen különböző kávét rejt magában. A Chiaro lágyságával, gyengédségével a kávéval kokettáló, de nem rendszeresen kávézó felhasználók kedvence lehet, édessége, kekszes, frivol hangulata ideális reggeli kávévá teszi, amelyet tényleg érdemes napindítónak kipróbálni. A kekszes hangulatot egy kenyai arabica adja a keveréknek, míg a nem túl domináns, de jól kivehető fűszerességet az indonéz területekről származó kávé biztosítja.

A második tétel már karakteresebb, dominánsabb ízekkel jelentkezik, a Scuro a melbourne-i kávékultúrából merít ihletet, kifejezetten egyensúlyra törekvő ital, amelyben minden íz a helyén van, de igazi rivaldafényre egyik sem törekszik. Ha nekem kéne választani, akkor a Scuro lenne az a kapszula, amelyet tízórai környékén pattintanék a kávégépbe, hogy egy nagyobb mennyiségű tejhabbal együtt átsegítsenek a délelőtt hátralevő részén. Íze kellemes, enyhén pörkölt, kakaós jegyei nagyon szerethetők, krémesen lágy és enyhén édeskés kávé, a maga mélységeivel.

nesp

Az utolsó tagja a triumvirátusnak egy igazi meglepetés: a Corto a spanyol kávézási szokásoknak megfelelő cortado alapját adja meg, egy ugandai prémium robusztával, amely részint arra is hivatott, hogy a robuszta alaptalan rossz sajtóját megcáfolja. A sötét pörkölésű kávéról a Nespresso kávénagykövete, Márkosi Balázs szemléletesen csak annyit mondott, hogy a spanyol pörkölés ott lép rá a gázra, ahol az olaszok már épp levették a lábukat. Egyszóval ennél a kávénál már sokkal erőteljesebbek a hangok, és ennek megfelelően a tejhab is kevesebb, az arányok itt már a kávé irányába billennek, ez a kapszula tökéletesen alkalmas az általam úgy szeretett espresso macchiato elkészítéséhez is, amely méltó zárása lehet egy jó ebédnek, vagy akár egy sikeres munkanapnak.

Aki nem lép egyszerre... :D

Aki nem lép egyszerre… :D

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.