You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Jó kávét adnak a jó éttermek?

Jó kávét adnak a jó éttermek?

Több mint 10 éve, mióta étteremtesztelőként és éttermi szaktanácsadóként dolgozom, soha nem értettem, hogy az éttermek miért spórolnak a kávén. Az ország legmenőbb, legfelkapottabb helyein zártam pocsék feketével az estét, ami nem csak pillanatnyi keserűséget hagyott a számban, hanem az egész, gondosan, rengeteg munkával, kitűnő alapanyagokból felépített vacsora töretlen ívét tette semmissé.

Természetesen sok esetben a pénz áll a dolog mögött, a tulajdonosi kör számára a számok olykor nagyon kecsegtetők, az ajtón kopogtató két-három ismertebb márka ügynökétől pont az hallják, amit szeretnének, hogy nem kell beruházni még ebbe is, hanem hozzák a gépet, jön az összes kiegészítő, és csak kicsit lesz drágább az alapanyag, mintha – egy nagyobb beruházással – a saját vagy szakértő ízlésében bízva, valódi minőség mellett döntenének.

Szerencsére a velem dolgozó éttermekben, cukrászdákban vagy eleve megvolt a nyitottság a jóra, sőt a legjobbra, vagy nagyon hamar belátták, hogy a vendéglátás akkor válik kerek egésszé, ha nem csak az ételekre, az enteriőrre és a borlapra fordítanak nagy figyelmet, hanem a kávé is megkapja az őt megillető reflektorfényt, és valóban olyan fekete kerül a vendégek elé, amelyre büszke lehet a hely, amely méltó kiegészítője a menünek, vagy adott fogásnak.

Az évek során ez a szembetűnő hiányosság nem csak nekem fájt, számtalan kollégámmal szót emeltünk a kávéért, annak méltó kezeléséért, már csak a saját jól felfogott érdekünkben is. S így, röpke tizenév után ez már díjakban is megmutatkozik, a szakma szépen lassan rászorítja az igényesebb vendéglátóhelyeket a minőségi kávé választására.

kávé

A Nespresso támogatásával létrejött Az Év Éttermi Kávélapja díj célja, hogy az éttermek felismerjék, érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk a minőségi kávéválasztékra annak érdekében, hogy vendégeik számára teljessé tegyék a náluk szerzett gasztronómiai élményt.

Az idén először átadásra kerülő díjnál közel háromszáz vendéglátóhelyen tesztelték a kávékínálatot és annak színvonalát. A felmérésből jól látható, hogy azokban az elsőrangú éttermekben, ahol az étel minőségére is nagy hangsúlyt fektetnek, ott a kávé minőségére is egyre jobban odafigyelnek, de sok esetben még ezeknek az éttermeknek is csak elenyésző százalékában található széles kávéválaszték, vagy a kávé készítésére valóban alkalmas, szakképzett személyzet.

Ennek fényében kíváncsian várom, hogy vajon melyik lesz az a 10 legjobb étterem, ahol idén már nem csak a hagyományos tételek vizsgálata alapján dől el a sorrend, hanem igenis szerepet játszik majd a kávé mibenléte, elkészítésének magas foka is.

 

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.