You are here: Home > Folyékony, de nem kenyér, Termékekről > Borászok a Pannonhalmi Borvidékért: Megszületett a PH-Érték

Borászok a Pannonhalmi Borvidékért: Megszületett a PH-Érték

Jó néhány éve egy burgenlandi gasztronómiai kirándulás során majdnem félrenyeltem a pogácsát az egyik pincében, amikor egy olyan bort tett elénk a pince tulajdonosa, amit egy hatos (sixpack) csomagban árultak. A szójáték mellett főleg az volt meglepő, hogy a hat bor hat pincészet termékeit tartalmazta, amelyet a résztvevő borászatok mindegyike árult. Akkoriban ez az összefogás szinte elképzelhetetlen volt nálunk.

Szerencsére az évek folyamán a borvidékeink pincészetei rájöttek arra, hogy nem feltétlen konkurenciaként kell egymásra tekinteniük, hanem látni kell a közös munka mindenki számára örömteljes eredményét, a közös marketinggel való előrelépést, azt, hogy – a falvak, pincészetek helyett – a vevők számára az adott régiót kell első sorban eladni.

pannonbor3Ma már számos példát látunk erre, a szekszárdiak, az egriek összefogása mellett, most a Pannonhalmi Borvidék is megmutatta, hogy igen, együttesen szeretnének felkerülni arra a térképre, amelyről a legkönnyebben, legkézenfekvőbben leolvashatók az ország izgalmas borvidékei.

A római kor óta bortermő vidéknek számító pannonhalmi régió borászai a nemes – lassan négy évszázados írásos múltra tekintő – hagyományt folytatva, egy közös fehér házasításban gondolkodtak, amelynek alapját a borvidékükre oly jellemző rajnai rizling adja, de mellette más borok is szerephez jutnak olyan megkötések mellett, amelyek jól deklarálják a közös cuvée gondolatát, de meghagyják a játékteret az egyes borászatok számára, hogy a közösségi létben az egyéni hang is szerephez juthasson.

pannonbor

Az elképzelést vaktesztek és megbeszélések követték, amelyeknek eredményeként hat remek bor született. A hat borászat – Cseri Pincészet, Hangyál Pince, Herold Pince, Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pécsinger Szőlőbirtok, Tar Pincészet – ezzel a tétellel megcsillantotta a pannonhalmi borvidékben rejlő lehetőségeket, az egységes dizájn és a közös koncepció mellett, egy nagyon szerethető és követendő példát is mutatnak azzal, hogy együtt kívánnak arcot adni egy olyan régiónak, amely ismert ugyan, de még koránt sem vívta ki magának azt az elismerést, amelyet valóban megérdemel.

Kóstolunk és a szervezőkkel, a pannonhalmi borászokkal beszélgetünk a PH-Értékről

Kóstolunk és a szervezőkkel, a pannonhalmi borászokkal beszélgetünk a PH-Értékről

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.