You are here: Home > Édes élet > Karácsonyi készülődés egyszerűen – Tante Fanny workshopon jártunk

Karácsonyi készülődés egyszerűen – Tante Fanny workshopon jártunk

A karácsonyi készülődés – számomra – legfontosabb pontja a sütés. A menüt már 10 éve októberben 2-3 magazin számára lefőzöm, lefotózom, a maradéknak meg megírom, szóval mire valóban december lesz, addigra már nem igazán érzem azt a lelkesedést, amit kéne. De a sütemények iránti olthatatlan rajongásomnak hála, nem tudok annyi karácsonyi sütit kitalálni, lesütni az ősz folyamán, hogy decemberben ne várnám a Nőkkel közös sütögetést. A sütésben ugyanis pont ez a közösségi lét a klassz, a közben zajló pletyka, a teamben való hatékony munka, az egymásra hangolódás, majd az elkészített alkotások egy részének boldog elpusztítása.

Ezt a decemberi hangulatot hozta el nekem, nekünk a Tante Fanny lelkes csapata, akik – kincseiket elénk borítva – játékteret adtak nekünk: alkossunk kedvünkre, amit sokban megkönnyített a tény, hogy a tészták előkészítését, elkészítését a Tante Fanny magára vállalta. Nem kellett sokáig noszogatni, már csiszoltuk is a különféle tésztákhoz passzoló receptjeinket, néztük az összekészített mini kamrában mit lelünk, s hamar igazi alkotóműhellyé változott a körülöttünk lévő tér.

Mire felocsúdtunk, már sült is a hópehely formájú, mandulás linzer, s szépen pirult a teljes kiőrlésű lisztből készített réteslapokba bújtatott almás-aszalt szilvás sütink is.

Ez utóbbinak a receptjét is közreadom, hátha valaki szeretné elkészíteni. Mi Zsuzsival, a Rozékacsa blog szerzőjével kifejezetten elégedettek lettünk a végeredménnyel és a többiek részéről sem érkezett panasz.

rétes

Almás-aszalt szilvás rétes

1 csomag teljes kiőrlésű Tante Fanny réteslap

10 dkg vaj

5 közepes jonatán alma

2 tk barna cukor

kevés citromlé

1 mandarin leve

reszelt citromhéj

reszelt mandarinhéj

1 marék aszalt áfonya

3-4 ek darált dió

1 bő marék durvára tört dió

2-3 mk fahéj

1 habart tojás

Az almákat megpucoltuk, lereszeltük, majd egy lábasba tettük. Hozzáadtuk a cukrot, a fahéjat és a citrusok levét és héját. Az aszalt szilvákat apró kockára vágva szintén az almához adtuk. Ezután finoman összepároltuk, majd hűvös helyre tettük, hogy tempósan kihűljön.

Amíg hűlt az alma, addig a tésztákat kicsomagoltuk és minden egyes réteg közét megkentük olvasztott vajjal és minden második lap közé vékony rétegben szórtunk egy kis darált diót is, a megfelelő textúra kedvéért. Az utolsó réteget finoman meghintettük darált dióval, majd a tölteléket a tésztatéglalap rövidebb végébe felsorakoztattuk és nem túl szorosan, de nem is túl lazán feltekertük a töltelékkel a tésztát.

A rétest sütőpapíros tepsire fektettük, habart tojással vékonyan lekentük és durvára vágott dióval megszórtuk. A tepsit a 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe tettük és nagyjából 20 perc alatt készre sütöttük. A kész rétest pár percet hagytuk pihenni a sütőlapon, majd – a baklavához hasonlatos – háromszögekre vágva tálaltuk.

 

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.