You are here: Home > Termékekről, Utazás > Élménytúra a Twickel Szőlőbirtokon

Élménytúra a Twickel Szőlőbirtokon

A múlt héten egy ragyogó, kora nyári, szellős, napsütéses napon – aminél szebbet rajzolni se lehetett volna – Szekszárdra utaztam, hogy megtapasztaljam milyen is a Twickel-élmény.

A Twickel ház boraival nagyjából egy éve ismerkedtem meg, azóta is tart a barátságunk, szívesen kortyolgatom a Kajmád sorozat rosé borát, s teljesen ámulatba ejtenek a Zichy sorozat mély színű, testes, illatos, gazdag borai.

Szekszárdra érve rögtön autóba szálltunk, s a Bátaszék fölé tornyosuló domboldalra felhágva megérkeztünk a Molyhos Tölgyhöz, amelyet 2015-ben Magyarország fájának választottak, majd 2016-ban Európa többi fája elől is elorozta a vezetést és amíg nem választanak másikat, addig ez a hatalmas, árnyas fa Európa fája.

Bátaszéki idill kápolnával, kutyával, piknikkel, borokkal

Bátaszéki idill kápolnával, kutyával, piknikkel, borokkal

A fa alatt már borok vártak ránk, idilli környezetben, piknikhez terítve plédek, párnák, egy falatnyi kápolnával, amely egészen mesébe illővé varázsolta a domboldalt. A Twickel szőlejében járva rögvest meg is ismerkedtünk a tulajdonossal Báró Twickel Györggyel, aki röviden összefoglalta a Twickel szőlészet múltját és jelenét, ügyesen beleszőve saját karrierjét, amelyet a magyar földön vásárolt borászat alapvetően meghatározott, hiszen 2002 óta az ő feladata sikerre vinni a Twickel Szőlőbirtokot.

Bátaszék látványára és a báróval való ismeretségre inni kellett, úgyhogy egy könnyű, üde, illatos, a kora nyári időjáráshoz tökéletesen passzoló 2016-os Sauvignon Blanc-t ittunk, néztük az alattunk elterülő tájat és élveztük a könyékből áradó nyugalmat, majd ellátogattunk a bátaszéki régi présházhoz, ahol ez a nyugalom még inkább kézzelfoghatóvá vált. Az enyészetében is hangulatos, ódon fakapujával szelfizésre hívogató épületnél a Twickel Szőlőbirtok egy újabb borcsaládjával, az ár-érték arányban szinte verhetetlen Liszt csoport tagjaival ismerkedhettünk meg.

tw5

A présház környékén 86 hektáron termő kadarka és cabernet sauvignon szőlő található, ennek megfelelően mi is egy vöröset kóstoltunk, a Liszt sorozat kadarkáját, mellé padlizsánkrémes kenyeret haraptunk és a poharunkban egyensúlyozott bor szintjét próbáltuk egy jó fotón összehozni a horizonttal. A kadarka nagyon jól esett, kellemes volt, meggyes-fűszeres jegyeihez jól passzolt a hideg kacsamell. Gyümölcsösségéhez gazdag, de nem nehéz testesség társult.

Mesebeli ebéd a görögszói szőlőben

Mesebeli ebéd a görögszói szőlőben

A szőlőbirtok következő nyolcvan hektárjához újra autóba ültünk, az eldugott, de festői Szálkai-tó érintésével mentünk Görögszóra. A birtok itt lévő területein javarészt cabernet franc terem. A furcsa alakú, hosszan elnyúló sorok között-mögött megbújó tisztáson pedig ott várt ránk az ebéd, a nyári szezonhoz igazított könnyű helyi sajtok, friss gyümölcsök és húsok képében. Szólt a harmonikaszó, mi pedig kóstolgattunk, falatoztunk, hunyorogva néztük a verőfényben fürdő szőlőt, s boldogan kortyoltuk a könnyed rosé-t.

tw4

Utána kicsit ejtőztünk az árnyékos füvön, majd a Twickel Szőlőbirtok szekszárdi feldolgozó üzemében és pincéjében kalandoztunk tovább. Itt nem csak azt tudtuk meg, hogy sok esetben miért jobb a gépi, mint a tw7kézi szüret (gyorsabban kerül a szőlő feldolgozásra, nem melegszik fel feleslegesen), hanem láttunk csömöszölésre alkalmas gázkaros tartályokat, megtekintettük az ászok- és barrique hordókkal alaposan felszerelt pincét és újabb kóstolásokba kezdtünk, amit a Kajmád, Liszt és Zichy borcsalád tételei után a hordóválogatás alapján palackozott Baronesse sorozat Filippa borával zártunk. A kiváló minőségű borból csak kevés palack áll rendelkezésre, a kitűnő bort a báró lányai után elnevezett sorozatban találhatjuk meg. Tereza és Irma után most Filippán a sor, s ha az idei termésből lesz olyan hordó, ami érdemes a Baronesse sorozatra, akkor Johanna jön, a legkisebb Twickel-lány.

A pincelátogatás után búcsút intettünk Szekszárdnak és élményekkel telve tértünk haza.

tw1

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.