Apró kényeztetés
Ezek az őszi esték pont arra valók, hogy az ember egy kis finomsággal kényeztesse magát. Jöhet a szőlő, dióval és sajttal karöltve, vagy egy kis kecskesajt fügével párosítva, de a meleg tea mellé jó némi aprósütemény is. A napokban omlós tésztára vágytam, valami falatnyi apróságra, ami magában hordozza az őszt. Így születettek ezek a mogyorós tallérok.
Mogyorós falatok
15 dkg finomliszt
12 dkg vaj
5 dkg cukor
csipetnyi só
1 tojás
5 dkg pirított, őrölt mogyoró
porcukor, ízlés szerint
A liszthez hozzáadom a sót és a cukrot, majd elmorzsolom a hideg vajjal. Végezetül a tojás sárgájával tésztává alakítom. A tésztát fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe teszem. A tojás fehérjét félcsipet sóval kemény habbá verem, majd a porcukorral édesített mogyoróval elkeverem. A tésztát kígyókká sodrom, karikára szelem. A karikákból kis gömböket söndörgetek, majd kialakítok mindegyikben egy-egy mélyedést és ebbe kanalazom a krémem.
A tésztát 185 fokon addig sütöm, amíg a falatok feneke is finoman megszínesedik.






