You are here: Home > Reggel, este, Sör és korcsolya > Felvágott helyett: halkrémek

Felvágott helyett: halkrémek

A különféle halkrémek ideális alternatívái a különböző felvágottaknak, gyárilag előállított, reggelire vagy vacsorára fogyasztott kencéknek. A gyors és könnyen elkészíthető krémek azonban nem csak a családi étkezések során vethetők be, hanem vendégváró falatokon, vagy az előételek sorában is jól mutatnak.

IMG_7489

Lazacrilette

4 fő részére
Elkészítés nehézségi foka 1, azaz könnyen elkészíthető
Elkészítés ideje előkészítéssel, sütéssel együtt 30 perc

30 dkg friss lazac
10 dkg füstölt lazac
4-5 ek majonéz
2-3 sonkahagyma
2 tk kapribogyó
1 citrom héja
friss kapor

A sonkahagymákat megpucolom, majd félbe metszem, s apróra vágom. A kapribogyókat egy szűrőben hagyom lecsöpögni. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítek, majd a szeletnyi friss lazacot bőrével lefelé ráteszem sülni. Közepes lángnál nem nagyobb hőfokon sütöm, amíg a lazac színén és textúráján nem érződik, hogy nagyjából átpárolódott. Ekkor megfordítom és a másik oldalon is hagyom sülni, majd egy tányérra félreteszem a halat, s óvatosan lehúzom a bőrét.

A halat apróbb darabokra vágom, a darabokat egy nagyobb keverőtálba teszem. Hozzáadom a szintén apróbb darabokra vágott füstölt lazacot, a lecsöpögtetett kapribogyókat és az apróra vágott sonkahagymát is. A keverékre ráreszelem az alaposan megmosott citrom héját, majd a majonézt is hozzá mérem. Végezetül egy botmixer segítségével krémesítem az összetevőket, annyira, hogy a lazac textúrája részben megmaradjon.

Végül friss kaprot szórok rá és a krémet még egyszer alaposan átkeverem. Ha kell, finoman sózom.

Tonhalkrém

4 fő részére
Elkészítés nehézségi foka 1, azaz könnyen elkészíthető
Elkészítés ideje 10 perc

10 dkg tonhal (konzerv, növényi- vagy olíva olajban)
5 dkg feta sajt
1 mk kapribogyó
3 ek tejföl
friss kapor

A tonhalkonzervet kinyitom és olajjal együtt egy nagyobb tálba borítom. A feta sajtot kisebb kockákra vágom és a halhoz adom. A kapribogyót lecsöpögtetem, majd szintén a halhoz adom. A halas keveréket botmixerrel alaposan eldolgozom, amíg megfelelően krémessé nem válik. Ezután friss, apróra vágott kaporral fűszerezem, s annyi tejfölt adok hozzá, amitől jól kenhetővé válik. Végezetül finoman sózom, frissen őrölt fekete borssal ízesítem.

A tonhalkrémhez nem csak feta sajt adható, ennek hiányában bármilyen krémsajt vagy épp mascarpone is megteszi, csak ebben az esetben a hiányzó sómennyiséget kell – a krém készítése közben – pótolni. Amennyiben kedveli a csípős ízeket, egy kis chiliszállal, chilipehellyel is gazdagítható a krém.

IMG_7521

(A recepet eredetileg a METRO Inspirációk magazinban jelent meg, 2016 novemberében.)

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.