You are here: Home > Utazás > Szállásvadászat

Szállásvadászat

szállás

Az utazás egyik sarkalatos pontja a szállás, aminek a felkutatása előtt bizonyos dolgokban döntésre kell jutni önmagunkkal, azaz a família tagjainak aktuális életkora, jelenlegi hobbija és pillanatnyi igényeinek számbavétele, valamint a tartózkodásunk jellege és időtartama után az alábbi dolgokat kell megfontolni:

  • Belváros vagy külváros?
  • Fontos-e a jó tömegközlekedés?
  • Szálloda vagy apartman?
  • Kívánunk-e kényelmi szolgáltatásokat (pl. wellness) igénybe venni?
  • Családi szoba vagy két különálló szoba?

A lista a végtelenségig bővíthető, de nálam alapvetően ezek határozzák meg, hogy merre indulok el a szállások keresésekor. Annak idején, a nagy keresőportálok előtt, még az adott nyelvben is el kellett legalább annyira mélyedni, hogy az egyes így-úgy összetákolt weblap közepette is megtalálhassam az igazit. Így tanultam meg egy életre spanyolul, hogy habitatión doble con baño completo, azaz két főre méretezett szoba, saját fürdővel.

Aztán jöttek a gyűjtősiteok, a különféle kuponos oldalak, a szállások egyszeribe könnyebben elérhetővé váltak és azóta is pont ugyanannyi időbe kerül megtalálni az igazit. Az igaziba ugyanis bele kell szeretni. Ki kell érdemelni, össze kell vele simulni. Mivel nem egy nehéz munkanap végének díszletéül szolgál, ezért valóban az igényeinkre kell formálni.

Szeretem a magánszállásokat, nem érzem magam öregnek a hostelekhez, imádom a szállodai kényeztetést, s szinte bármilyen megoldásra nyitott vagyok.

Néhány hosszabb, autós utunkat kivéve mindig jó tömegközlekedéssel ellátott területen választok szállást, olyat, ahol a késői check-out után még őrzik a bőröndjeimet. Ha autóval megyek, akkor a parkoló is alapkövetelmény, bár a spanyoloknál futottunk bele érdekes megoldásokba, majd egyszer elmesélem.

A hely megközelíthetősége mellett számomra a tisztaság is fontos követelmény, a tripadvisor-ra feltöltött leírások és a szállások mellett elérhető, vendégek által készített fotók sokat segítenek ennek felmérésében.

A tisztaság alponthoz tartoznak a fürdőszobák is, a hostelek esetében a foglalás előtt kérdezzünk rá, mert sok esetben a privát szobáknál sem tüntetik fel, hogy a közös fürdőhelyiséget kell használni, vagy esetleg a szoba rendelkezik sajáttal.

A városnéző hétvégék esetén a jól elérhető szállás, a poggyászok őrzése mellett olykor a reggeli is izgalmas, ne kelljen azzal is az időt tölteni, mikor rövid a nap és sok a program. Kéznél van, néhány szállodában meglepően izgalmas a választék, s a tiranai szottyad csomagolt kiflit úgyse tudja senki alul múlni.

A nyaralós, pihenős szállásoknál a Nők kisebb korában és most is szempont a medence, egyszerűen sósimádják, ha van, legyen akár egy lavórnyi. A magam részéről a 400 négyzetméter feletti vizesblokk esetében hiszem el a wellness részleg feliratot, az alatt biztos, hogy valami hiányzik a teljes repertoárból.

A magánszállások kiválasztásánál is szempont lehet a saját medence, nem csak az amerikai motelek oldalába fityeg egy-egy, mártózásra alkalmas pool, a mediterrán részeken sok az olyan, kiadó lakásokkal bíró apartmanház, aminek van saját, a lakók által használható medencéje.

Ha pihenős, kikapcsolódós eltávhoz keresünk szállást, akkor a belvárosi szállodák esetében mindig nézzük meg, hogy nem-e esik valamilyen zajos részre, illetve az ilyen elvonulások esetében engedjük el a hostelek kínálta olcsóságot. Barcelonában és Prágában is ráfutottunk erre, bár engem nem zavar, de az utazó partnereim minden esetben panaszkodtak a zajra.

Ha viszont csak átutazóban vagyunk, akkor kevés jobb választás van a laza, könnyed, sokszor tényleg a legjobb helyen lévő hosteleknél, amelyek általában őrzik a csomagjainkat, lazán kezelik a zárórát és elérhető áron biztosítanak szállás a városok szívében.

A pihenős eltávoknál jó választás az apartman, illetve azok az aparthotelek, ahol a hotel kényelmi szolgáltatásai ötvöződnek az önálló léttel és nem kell a bagettet meg az üdítőket besunnyogni a szállodai szobába, ha épp nem a minibár húszsoros szorzójával kínált fogásait kívánjuk vacsorára elfogyasztani.

Az apartmanok esetében az is fontos kérdés, hogy mekkora, van-e lehetősége minden családtagnak elvonulni, az ágyak valóban teljes értékűek-e vagy a nappaliban lévő kanapé ilyen-olyan átalakítás után válik csak fekhellyé.

DSC_6543Ez egyébként a nagyobb gyerekkel utazók számára is örök kérdés, bármilyen szálláshelyet is választanak, hogy a szülőkkel egy szobában történő elhelyezéskor milyen ágyat vagy pótágyat biztosítanak a gyereknek. A kisebb gyerekek esetében meg az is sokszor perdöntő, hogy a kinézett szállás bababarát-e azaz van-e gyerekágyuk vagy még az utazóágyat is cipelhetjük magunkkal, ami autós utakon se a legjobb (a legkisebb is dögnagy), a repülős utakról nem is beszélve. Ugyanilyen fontos kérdés a kisgyerekes szülők számára az etetőszék, s sokszor a babakocsi is. A Nők esetében mi halmozottan hátrányos helyzetűek voltunk, ugyanis mindenből kettő kellett, bárhova is léptünk el egy kicsit.

Az apartmanoknál – főleg, ha a konyhát használni is kívánjuk – minden esetben érdemes – legalább a korábbi vendégek visszajelzései alapján – tájékozódni, hogy milyen felszereltségű, de az sem árt, ha célirányosan kérdezünk. Az autós utakon én minden esetben viszek 2 konyharuhát, a kedvenc késeimből 1-2 darabot, néhány fűszert, s minden körülmények között viszek magammal kávéfőzőt. Régebben egy kis kotyogóssal utaztam (repülős utakra most is ez jön), az autós kirándulásokra azonban már kapszulás géppel megyek. A legkisebb, kompakt masina jön velem, meg annyi kapszula, hogy reggel-este vígan kávézhassak a férjemmel.

Kisgyerekesek számára, illetve a hosszabb utakra indulók esetében is fontos tudni, hogy van-e mosógép a szálláson, van-e rá mód, hogy ne a fél háztartást vonszoljuk magunkkal, hanem út közben mossuk ki azt, amire szükségünk van. Apró balesetek a felnőtteknél is előfordulnak, de kicsi vagy óvodás korú gyerekeknél teljesen evidens, hogy napi két-három váltás ruha is kellhet.

A szállással kapcsolatos a nyitott kérdéseket minden esetben célszerű tisztázni mielőtt lefoglaljuk a szállást. Sok esetben a szállás van olyan bölcs és egy nemlétező babaágy miatt nem veszti el a potenciális vendégeit, hanem gyorsan orvosolja a helyzetet és mire megérkezünk, már minden a rendelkezésünkre áll. Ennek egyetlen feltétele van: szólni, kérdezni kell.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.