You are here: Home > Termékekről > Az idő nemesít

Az idő nemesít

Mindig is vonzódtam az érlelt alapanyagokhoz. Kedvelem azokat a telt ízeket, amelyekben ott az idő, ahol az elillanó nedvesség okán koncentráltabban jelen van az aroma, ahol az érlelés körülményei hozzáadnak a étel karakteréhez, csiszolják, teljessé teszik azt.

Eddig főleg párlatok, borok, sonkák és sajtok esetében találkoztam érlelt alapanyagokkal, tegnap azonban – a Nespresso jóvoltából – megtapasztalhattam, hogy milyen az érlelt kávé.

Az érlelt kávé sajátja, hogy nem a pörkölést követő eljárások folyamán hat rá az idő, hanem épp ellenkezőleg, a nyers kávészemeket pihentetik a pörkölést megelőzően, aminek köszönhetően a kávé savai szépen elhalkulnak, s előtérbe kerülnek az ízjegyek, karakteressé, teltté nemesedik a kávé.

nes2A Nespresso nem fedezte fel a bölcsek kövét, csak nagyon okosan felfigyelt arra a jelenségre, ami a kolumbiai kávétermelőknél gyakorta előfordul: miszerint a kisebb ültetvényeken a szabad ég alatt, félig-meddig fedett teraszokon pihen a nyers kávé, és a párának, valamint a hőmérsékletnek köszönhetően a kávészemek megdagadnak, a fizikai változás mellett erőteljes kémiai folyamatok is beindulnak.

A XVIII. századi európaiak jelentős része akarva vagy akaratlan biztosan érlelt kávét fogyasztott, hiszen a hosszú szállítási idő, s a jutazsákokban azért csak szellőző kávé, na meg a tenger párája, vize és a kinti éghajlat együttesen hozzájárultak ahhoz, hogy a kávészemek finoman megérjenek, mielőtt partot ért az őket szállító hajó, s Angliában vagy bárhol a kontinensen a helyi ízlésnek megfelelően megpörkölték volna őket.

A Nespresso azonban nem bízta a véletlenre a kávészemeket. A kolumbiai termőterületről származó, arabica kávét 3700 méteres tengerszint feletti magasságban tárolta két éven keresztül, szabályzott hőmérséklet és páratartalom mellett, majd az idei újdonságok között piacra engedte féltve őrzött kincsét, a Selection Vintage 2014 őrleményt, amelynek lágy, kicsit fás, enyhén gyümölcsös íze a legjobban espresso formájában élvezhető, de tejes italokhoz is jó alapot kínál.

nes1

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply