You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Irány Lyon!

Irány Lyon!

A kontinensdöntők után, a végkifejletéhez közeledik a Bocuse d’Or. Az idén harminc éve megálmodott versenysorozat kétévenként megrendezésre kerülő lyoni döntőjén nem csak egyszerű résztvevő Széll Tamás csapata, hanem Európa-győztesként készül a nagy megmérettetésre.

Forrás: www.afuegolento.com

Forrás: www.afuegolento.com

A Budapesten megrendezésre került – s Tamásék által fölényesen megnyert – európai döntő után bő fél évvel, 2017. január 24-én és 25-én a világ legjobb szakácsait is megválasztják. A verseny nem sokban tér el a kontinensdöntőktől, itt is előre meghatározott alapanyagokból kell – adott idő alatt, adott létszámú csapatnak – a lehető legtöbbet kihozni.

A magyar csapattal nyár közepén találkoztam utoljára, akkor épp pihenni készültek, a megerőltető tavaszi menet után, most pedig már egy újabb felkészülési időszak végén tartottak sajtótájékoztatót. Szemmel láthatóan jó tréningidőszakot zártak, bár Vomberg Frigyes coach szerint a felkészülést nem lehet befejezni, csak abbahagyni. Érzésük szerint jó formában vannak, – az augusztus vége óta tartó, heti hat napos felkészülési időszakkal a hátuk mögött – minden adott ahhoz, hogy a korábbi 10. helyezés után, dobogó közeli eredmény szülessen a január végi finálén.

A felkészülés ideje alatt nem csak a szűk teamet trenírozta Rasmus Kofoed dán séf, hanem a Magyar Bocuse D’Or Akadémia törekvéseinek megfelelően, a szakiskolák tanulói számára is lehetőség nyílt a felkészülésben való részvételre. Közel ötven szakiskolai hallgató dolgozhatott együtt Széll Tamással és csapatával.

Rasmus Kofoedről zárójelben azért érdemes tudni, hogy ő maga a megtestesült Bocuse d’Or. A három Michelin csillagos dán séf hihetetlen üstököse ennek a szakmai versenynek, 2005-ben bronz éremmel végzett a világversenyen, 2007-ben ezüst éremmel, majd 2011-ben már a dobogó legfelső fokán állt a lyoni záróversenyen.

Az alapanyagok egy része ismert, a messze földön híres bresse-i csirke mellett az idei döntőben nem halas tányértéma lesz, hanem – a verseny 30. évfordulójának tiszteletére-  olyan vegán tálak elkészítését várják, amelyek kizárólag gyümölcsökből, zöldségekből, gabonafélékből, magokból és hüvelyesekből állnak.

A 30. év más változásokat is hozott, januártól Paul Bocuse fia, a magyarországi Európa-döntőn is elnöklő Jérôme Bocuse lett a Bocuse d’Or elnöke.

A verseny fix alapanyagai mellett, az adott versenyzők nemzeti konyhája is nagy szerepet kap, így a magyar csapat is visz magával számos, a magyar gasztronómiát fémjelző alapanyagot, amelyek szintén részét képezik a fogásoknak. Emellett a tálaláshoz magyar formatervezők által, külön erre az alkalomra megálmodott, egyedi edényeket is készíttettek.

Tessék tehát szurkolni, a hátralévő napokban a plakátversenyen aktívan részt venni (egyszer már megnyertük, ezt meg is lehetne ismételni), majd 24-én és 25-én az online közvetítések során szurkolni a magyar csapatnak!

 

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.