Vegán töltött padlizsán
A töltött padlizsán izgalmas és jól variálható fogás. Az itt leírt változatot könnyedén alakíthatjuk, gazdagíthatjuk sajttal, adhatunk hozzá darált húst, kerülhet bele gomba, ízesíthetjük más zöld fűszerekkel, különleges textúrát adhatunk neki különféle magvakkal, vagy nagyobb mennyiségű reszelt sajttal megszórva gratinírozhatjuk is.
4 fő részére
Elkészítés nehézségi foka: 1, azaz könnyen elkészíthető
Elkészítés ideje, előkészítéssel, sütéssel együtt 1 1/2 óra
3 nagy méretű, érett padlizsán
6 db nagyobb paradicsom
1 csomag (minimum 4 szál) újhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem
4-5 levél friss zsálya
2 tk cukor
2 tk só
frissen őrölt fekete bors
2 tk majoránna
3 ek olíva olaj
2 dl paradicsompüré
2 db fahéj
1 marék mazsola
2 tk kapribogyó
A padlizsánokat félbevágom, majd egy csontozó késsel a padlizsán húsát mélyen bevágom hosszába és keresztbe is. Úgy kockázom fel, hogy közben ne sértsem fel sehol a héját. Ezután a félbevágott padlizsánokat finoman besózom és félre teszem.
A paradicsomot felkockázom. Az újhagymákat megpucolom és karikára vágom. Egy nagyobb serpenyőben kevés olíva olajat hevítek, majd azon az újhagymát megdinsztelem. Amikor már majdnem kész az újhagyma, akkor a fokhagymanyomón áttört fokhagymagerezdeket is hozzáadom, kicsit átforgatom és ezt követően a hagymára dobom a felkockázott paradicsomot.
Közepes lángon főzöm, miközben hozzáadom a kimért mazsolát, a kapribogyót, valamint a különféle zöld fűszereket: a majoránnát, a frissen felvágott zsályát és a csokornyi petrezselyem felét. Ezután a keveréket a paradicsompürével felengedem, sózom, frissen őrölt fekete borssal és egy kevés cukorral ízesítem. Végezetül a darabka fahéjat is a szószhoz adom. Közepes lángon, fedő alatt hagyom, hogy összeérjenek a paradicsomos mártás ízei.
Amíg készül a mártás, addig a padlizsán belsejét, pontosabban a padlizsánkockákat egy kanállal kiemelem (ügyelve rá, hogy ne sértsem meg a padlizsán héját), s szintén a mártáshoz adom, majd az üres padlizsáncsónakokat a 180 fokra előmelegített sütőben negyed órát elősütöm.
Amikor letelt az elősütés ideje, akkor a szószból kiemelem a fahéjat, majd a padlizsáncsónakokat megtöltöm az ízes, gazdag zöldségraguval, s a tepsit alufóliával fedve becsúsztatom a 180 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc sütés után leveszem a fóliát és nagyjából 10 percig sütöm még a padlizsánokat.
A töltött padlizsán mellé kitűnő köret a rizs, de akár karfiolrizzsel, barna rizzsel, kuszkusszal, bulgurral, quinoával is kínálhatjuk.
(A recept eredetileg a METRO Inspirációk magazinban jelent meg, idén augusztusban.)