Sáfrányos kuglóf
A férjem svéd látogatásának nem csak a világutazóvá avanzsált Mókutya örült, hanem én is, mert gazdagodtam egy remek svéd süteményes könyvvel.
A könyvet szerencsére valaki olyan állította össze aki sejti, hogy az otthoni konyhákban milyen desszertek készíthetők és mi az, amit a háziasszonyok ténylegesen el is készítenek. Így nem kábít csodásabbnál csodásabb franciás giccsekkel, hanem könnyen elkészíthető, egyszerű alapanyagokkal operáló házias süteményeket kínál a könyv. Már nem először dolgozom belőle, s szerintem nem is utoljára.
Sáfrányos kuglóf
1,5 dl tej
27 dkg finomliszt
22 dkg cukor
2 tojás
1 dkg sütőpor
20 dkg vaj
csipet só
2 csipet őrölt kardamom
2 tk sáfrányos szeklice
A tejet a szeklicével felmelegítem, lehetőleg minél lassabban, hogy a növény színe kioldódhasson. A tojást habosra keverem a cukorral, majd beleöntöm a sütőporral elkevert lisztet, sózom, fűszerezem. A leszűrt tejet is hozzáadom, valamint a megolvasztott vajat. Egy habverővel alaposan elkeverem, majd a szilikon kuglófformámba öntöm a tésztát és 175 fokra előmelegített sütőben nagyjából háromnegyed óra alatt készre sütöm.