Mexikói hónap a Hard Rock Cafeban
Bár sokan kedvelik a mexikói konyha egyes fogásait (taco, burrito, tortilla) nagy és átfogó képünk nincs igazán ennek a nemzetnek a konyhájáról. A Hard Rock Cafe nemzetközi szinten szeretne ezen változtatni, s a hagyományos kínálatában szereplő mexikói, tex-mex fogások mellett május ötödikétől egy hónapon keresztül a klasszikus mexikói ízekkel ismerkedhetnek a betérő vendégek.
A választék kialakítása az étteremlánc nemzetközi vonalán zajlott, több konyhafőnök bevonásával, így többek között a budapesti kirendeltség konyhafőnöke, Belányi Károly is közreműködött az ételkreációk mindenre kiterjedő, pontos megalkotásában.
Az eredmény a szokásos Hard Rock Cafe minőség: mutatós,végiggondolt, precíz és nem utolsó sorban ízletes. Nagyon sokan ódzkodnak a mexikói konyhától, mondván, hogy csípős, minden csupa chili. A most bemutatásra kerülő menüsor végre bebizonyítja, hogy az ételek ugyan fűszeresek és az ízük meglehetősen intenzív, de nem minden esetben csípősek. Persze erre is van példa, de a bemutatón kóstolt fogások 90%-a bárki számára könnyedén fogyasztható, nem erős, csak meglepően jól és átütően fűszeres, illetve az alapanyagok maguk is újszerű ízeket hordoznak.
A menüsorban számtalan szerethető fogás szerepel, a füstös csirke tinga taco izgalmas töltelékkel bír, pont annyi hús van a tacoban, hogy ne együk le magunkat, a tészta is partner ebben, jól tartja a tölteléket. Ugyanez igaz a quesedillara és a huarachesre is, ahol a kukoricalepényen a klasszikus fekete bab mellett avokádó, cotija sajt és tomatillo salsa egészíti ki a húst.
A rákot szerető vendégeknek is számos fogás válhat a kedvencükké. A gőzölt garnélából készített yucatáni garnéla ceviche előételnek és főfogásnak is kitűnő, ebben az ételben tetten érhetjük a hírneves chiliket is, mivel a habanero mellett serrano paprika is található benne.
Szintén remek rákos fogás a ropogós morzsába forgatott garnéla, amihez feta sajtot, tört pekándiót és chilis szószt kínálnak, s akkor még nem is beszéltünk a grillezett rákban gazdag, pirított kukoricával készített salátáról, ami olyan színes és izgalmas, mint az egész mexikói gasztronómia. Ebben a salátában is finoman érvényre jut a chili, a narancsos chilis vinaigrette és a yellow chili jóvoltából, de megint pont annyit kapunk belőle, ami hozzáad az összhatáshoz és nem nyomja el.
Az ételek mellett a mezcallal készített koktélokat is érdemes kipróbálni, az édes, füstös ital tökéletes kiegészítője a fűszeres fogásoknak.
S hogy miért május ötödikétől indul útjára az mexikói menüsor?
Az sem véletlen, hogy május ötödikén indul útjára számos Hard Rock Cafeban a mexikói gasztroünnep, hiszen ez a nap a mexikóiak számára különleges jelentőséggel bír. 1862-ben ezen a napon verte vissza a mexikói sereg III. Napóleon hadseregét, a pueblai csatában. Bár végül a megtorlás nem maradt el, az Amerikába szakadt, ott élő mexikóiak a nemzeti kultúrájuk, hovatartozásuk ünnepeként minden évben megemlékeznek erről a napról, sok esetben egészen karneváli a hangulat, mexikói zenészek, mariachi zenekarok, kézműves és gasztronómiai fesztiválok kísérik az eseményt.
Kicsit bővebben a mexikói konyháról ITT