Babos mártogatós és zöldbab saláta
A húsvéti menühöz szükséges alapanyagok egy részét érdemes előre beszerezni. A sonka mellett számtalan olyan apróság van, amit már hetekkel korábban megvásárolhatunk, s kellő időpontban nagyon klassz, tavaszi fogásokat rittyenthetünk belőlük az ünnepi asztalra.
Indiai babos mártogatós
A tavasz érkeztével eljő a mártogatósok ideje. A kellemesen pikáns, lágy krémek nem csak a különféle zöldségek mellé kitűnőek, hanem akár a sonkához is kínálhatjuk őket.
1 doboz Bonduelle indiai szószos bab
2 gerezd fokhagyma
csipetnyi só
1 ek frissen facsart citromlé
2 ek extra szűz olíva olaj
1 ek fekete szezámmag (nigella mag)
A babkonzervet a turmixgépbe öntöm, majd hozzáadom a meghámozott fokhagymát, s a sót. Elindítom a masinát, s menet közben hozzáöntöm a kifacsart citromlevet és a olíva olajat is. A gépet még egy kicsit járatom, hogy teljes mértékben emulgálódjanak az alapanyagok, majd a babos krémet tálba szedem, magvakkal megszórom és tálalom.
A babos krémbe kerülhet egy kevés friss chili, frissen őrölt fekete bors, s ha lágyabb ízeket szeretnék, akkor az olíva olaj helyett 2-3 evőkanálnyi görög joghurttal vagy tejföllel lazítva készítem.
Szintén jó választás lehet az ünnepek idején a babsaláta is. A korai húsvét egyik legnagyobb problémája, hogy kevés a friss zöldség, de egy üde, izgalmas és egyszerű babsalátával klasszul színesíthetjük az ünnepi kínálatot.
Zöldbab saláta
1 doboznyi Bonduelle Créatif duett babkeverék
2-3 sonkahagyma
10 dkg vékonyra szelt bacon
2 tojás
1 ek borecet
1 ek magos mustár
2 ek extra szűz olíva olaj
A tojásokat keményre főzöm (forrástól számított 9 percig). A bacont vékony csíkokra vágom és serpenyőben megpirítom. A megsült szalonnát óvatosan kiszedem, papírtörlőre teszem. A sonkahagymát megpucolom, vékony karikákra vágom, s a szalonnából hátramaradt zsírban megdinsztelem. A konzerv babot szűrőbe öntöm, s hagyom, hogy alaposan lecsöpögjön. A mustárhoz hozzáadom a borecetet és az olajat, s alaposan kikeverem. A babbal összeforgatom a hagymát, a szalonna háromnegyedét, valamint a mustáros szószt, majd tálalom, s a maradék szalonna chipsszel meghintem. Főtt tojással együtt tálalom.