Biobia Porta Pajta Szálló
A munkás hétköznapok, az iskolaév, az egymást érő feladatok, felkérések, projektek sűrűjéből kiszakadni évről-évre nehezebb. Éppen ezért egyre inkább szükség van az olyan pihenési lehetőségre, helyekre, amelyek lelassítanak, közelebb visznek a természethez, egymáshoz.
A baranyai barangolásaink során leltünk rá a Biobia Porta Pajta Szállóra, amely az egyik legkülönlegesebb, legegyedibb szálláshely. A Pécstől alig öt kilométernyire lévő kis faluban, Cserkúton lévő portán minden adott ahhoz, hogy fantasztikus élményekkel gazdagodjunk. A patakparton lévő, parasztházból és a hozzá tartozó pajtából kialakított szálláshoz tartozó kertben lehet zöldséget szedni, ismerkedni a porcsinnal, kemencét fűteni, tésztát dagasztani, Jakab-hegyre kirándulni, gyógyélelmiszerekről tanulni, vagy csak egyszerűen punnyadni a kertben és nézni a felhőket a fejünk felett.
A természet kínálta, vegyszerektől mentes alapanyagokat nem csak a szállóvendégek ismerhetik meg, hanem az arra tévedő, a Biobia Büfébe érkező vendégek is ezekből az alapanyagokból készített ételekkel ismerkedhetnek, ezeket kóstolhatják, miközben a tulajdonos, Németh Ibolya elmagyarázza, hogy mi mire jó, mit hogyan kell fogyasztani, illetve olyan gazzal gazdagított salátákat, ételeket kínál, amelyeknek lehetetlenség ellenállni. Az újra a régin keresztül vezet rá, a hagyományos vidéki ételeket kínálja, némi csavarral, gazzal gazdagítva. A pogácsába a rendkívül egészséges, de kevéssé ismert kövér porcsin kerül, a málé süteménybe hajlik, a gányicát pedig medvehagymás zsírral locsolják a vöröshagymás helyett.
Porcsin: a pozsgásokhoz tartozó, ehető gyomnövénynek számtalan kedvelő tulajdonsága van. Egyrészt maga a C- és E-vitamin tartalma, másrészt számos betegség megelőzésére, a tünetek enyhítésére is alkalmas. Húsos leveleit sokféle fogásban felhasználhatjuk, párolva vagy salátának húsok mellé is kitűnő, de akár főzeléket is készíthetünk belőle.
Gányica: azaz dödölle. A krumpliból és lisztből készített, hagymás zsírral gazdagon meglocsolt fogás igazi, klasszikus téli parasztétel.
Persze a portán nem csak gazt lehet kóstolni, hanem a helyben készült teákat, lekvárokat, teakeverékeket is érdemes megismerni.
Az útvonal összes étterme, vendéglátóhelye ITT található.
Pannon Flavours programról bővebben ITT lehet olvasni, tájékozódni.
A Biobia saját blogján is érdemes körülnézni.