You are here: Home > Folyékony, de nem kenyér, Krumplis, Termékekről > Csirkés chowder

Csirkés chowder

Az őszi-téli időszak egyik leghálásabb fogása a tartalmas raguleves. Szerencsére a ragulevesek tárháza igen széles, a klasszikus magyar vonal mellett szinte minden nemzet paraszti konyhájában találni olyan levest, ami nem csak melenget ád, hanem olyan tartalmas, hogy megáll benne a kanál. Az angolszász országok titkos fegyvere a chowder, amely ugyan a La Manche-csatorna partjairól indult, de igazi népszerűségre az Új Világban tett szert.

A Panasonic multicookert az ősz beálltával az egytálételek elkészítésére ösztönöztem. Így született már benne gulyásleves, a tartalmas főzelékek esetében is gyönyörűen megállta a helyét és most, a chowdernél is igazán szépen dolgozott.

A lábasban főtt levessel ellentétben a multicookerben készített fogásoknál a zöldségek sokkal jobban egyben maradnak, nem főnek túl, a karakterük, vágási felületük jobban megmarad, sokkal ressebbnek tűnnek, mindannak ellenére, hogy közben tökéletesen megfőttek. Egyszóval esztétikusabb, jobban harapható, inkább párolt, mind főtt zöldségek kerülnek ki az edényből mindannyiunk legnagyobb megelégedésére.

IMG_2329_vv

Csirkés chowder

2 ek olíva olaj

50 dkg csirkemellfilé

1 nagyobb vöröshagyma

3 közepes sárgarépa

2 nagyobb krumpli

2 teáskanál rozmaring

1 teáskanál kakukkfű

1,5 liter alaplé

1 doboznyi konzerv kukorica

2 dl tejszín

2 evőkanál finomliszt

frissen őrölt fekete bors

A sárgarépát és a krumplit megpucolom, a répát vastagabb karikákra vágom, a krumplit kockacukornál valamivel nagyobb kockákra. A hagymát apróra vágom. az edénybe olíva olajat öntök, majd hozzáadom a hagymát, átkeverem, lezárom az edényt és a pirítás funkción nagyjából 6-7 percig hagyom dinsztelődni. Amíg készül a hagyma, addig harapásnyi falatokra vágom a húst, majd az idő lejártával a hagymához adom, átkeverem és megsózom.

Ezután az edénybe öntöm a krumplit, a sárgarépát is, majd alaplével vagy vízzel felöntöm, a zöld fűszerek felével fűszerezem és a levesfőző funkcióra kapcsolok, ahol másfél órányi időt adok az ételemnek. Nagyjából egy óra letelte után a tejszínt tálba öntöm, habverővel csomómentesen hozzáadom a lisztet és ezt a leveshez adom. Ugyanekkor a lecsöpögtetett kukoricát és a maradék zöld fűszereket is a raguhoz adom. Az edényt visszazárom, még nagyjából negyed órát hagyom főni a levest, majd tálalom.

Tálaláskor friss borssal meghintem, s pirított kenyérkockával, reszelt sajttal vagy pirított kenyérmorzsával gazdagítom.

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.