Csirkés chowder
Az őszi-téli időszak egyik leghálásabb fogása a tartalmas raguleves. Szerencsére a ragulevesek tárháza igen széles, a klasszikus magyar vonal mellett szinte minden nemzet paraszti konyhájában találni olyan levest, ami nem csak melenget ád, hanem olyan tartalmas, hogy megáll benne a kanál. Az angolszász országok titkos fegyvere a chowder, amely ugyan a La Manche-csatorna partjairól indult, de igazi népszerűségre az Új Világban tett szert.
A Panasonic multicookert az ősz beálltával az egytálételek elkészítésére ösztönöztem. Így született már benne gulyásleves, a tartalmas főzelékek esetében is gyönyörűen megállta a helyét és most, a chowdernél is igazán szépen dolgozott.
A lábasban főtt levessel ellentétben a multicookerben készített fogásoknál a zöldségek sokkal jobban egyben maradnak, nem főnek túl, a karakterük, vágási felületük jobban megmarad, sokkal ressebbnek tűnnek, mindannak ellenére, hogy közben tökéletesen megfőttek. Egyszóval esztétikusabb, jobban harapható, inkább párolt, mind főtt zöldségek kerülnek ki az edényből mindannyiunk legnagyobb megelégedésére.
Csirkés chowder
2 ek olíva olaj
50 dkg csirkemellfilé
1 nagyobb vöröshagyma
3 közepes sárgarépa
2 nagyobb krumpli
2 teáskanál rozmaring
1 teáskanál kakukkfű
1,5 liter alaplé
1 doboznyi konzerv kukorica
2 dl tejszín
2 evőkanál finomliszt
só
frissen őrölt fekete bors
A sárgarépát és a krumplit megpucolom, a répát vastagabb karikákra vágom, a krumplit kockacukornál valamivel nagyobb kockákra. A hagymát apróra vágom. az edénybe olíva olajat öntök, majd hozzáadom a hagymát, átkeverem, lezárom az edényt és a pirítás funkción nagyjából 6-7 percig hagyom dinsztelődni. Amíg készül a hagyma, addig harapásnyi falatokra vágom a húst, majd az idő lejártával a hagymához adom, átkeverem és megsózom.
Ezután az edénybe öntöm a krumplit, a sárgarépát is, majd alaplével vagy vízzel felöntöm, a zöld fűszerek felével fűszerezem és a levesfőző funkcióra kapcsolok, ahol másfél órányi időt adok az ételemnek. Nagyjából egy óra letelte után a tejszínt tálba öntöm, habverővel csomómentesen hozzáadom a lisztet és ezt a leveshez adom. Ugyanekkor a lecsöpögtetett kukoricát és a maradék zöld fűszereket is a raguhoz adom. Az edényt visszazárom, még nagyjából negyed órát hagyom főni a levest, majd tálalom.
Tálaláskor friss borssal meghintem, s pirított kenyérkockával, reszelt sajttal vagy pirított kenyérmorzsával gazdagítom.