Oreganós rudak
Apró, omlós, sós, fűszeres. Egy ezeréves papírszeleten jött szembe a recept a hétvégi “ha nyár van rakjunk már rendet” rohamom kellős közepén, amikor épp a titkos fiókjaimat túrtam fel, hogy olyan rendet vágjak bennük, aminek következtében semmit se találok az elkövetkező hónapokban.
De legalább a recept előkerült.
Oreganós rudak
20 dkg finomliszt
8 dkg reszelt parmezán
1 tk szárított oreganó
frissen őrölt fekete bors
só
2 tojás
2 ek hideg víz
10 dkg vaj
1 marék szezámmag
A lisztet kimérem, hozzáadom a reszelt sajtot, sózom, beletekerem a borsot és megszórom oreganóval. A hideg vajat belekockázom, majd gyors mozdulatokkal ügyesen elmorzsolom. Ezután szétválasztom a tojásokat, a sárgáját vízzel elkeverem, majd a liszthez adom. Rugalmas tésztává gyúrom.
Lisztezett asztalra borítom a tésztát, kisujjnyira nyújtom és késsel vékony csíkokra vágom. A csíkokat sütőpapíros tepsire fektetem, majd a tojásfehérjével megkenem és szezámmaggal megszórom. 170 fokon nagyjából 20 perc alatt ropogósra sütöm.