You are here: Home > Tészta, de fő > Lasagne

Lasagne

A lasagne azon ételek egyike, amelyek a legrégebb óta szerepelnek a repertoáromban. Még főiskolás koromban kezdtem el a saját lasagne tesztelését, ezernyi recept böngészése után alkotva meg a saját változatomat. A recept azóta már rég elkavarodott, de az elmúlt évek során is újra meg újra felbukkant a lasagne. Vicces, de a blogon még soha nem szerepelt, csak vega verzióba, ami azért valami egészen más.

Most azonban – kicsit több mint hat év után – bemutatom az én lasagne receptemet. Szeressétek, főzzétek.

DSC_1201_v

Lasagne

40 dkg durum lasagne lap

5 dl paradicsomlé

2 fej vöröshagyma

1 kg darált sertéscomb

frissen őrölt fekete bors

1 dl félédes vörösbor

2 szál sárgarépa

2 szál halványító zeller

frissen őrölt fekete bors

2 csipetnyi szerecsendió

Besamel:

8 dkg vaj

3 ek liszt

6-7 dl tej

frissen őrölt fekete bors

csipetnyi őrölt szerecsendió

1 nagy cukkini

15 dkg scamorza

darabka parmezán

A hagymákat apróra vágom, majd olíva olajon megdinsztelem. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a vékony karikára szelt répát, majd néhány perc elteltével jöhet hozzá a felaprított zellerszár. Kicsit hagyom párolódni, majd ráborítom a darált húst és addig főzöm, amíg pirulni nem kezd. Ekkor jöhet hozzá a paradicsom és a bor, majd a fűszerek. Kis lángon nagyjából negyed órát főzöm.

Amíg fő a ragu, addig egy másik lábasban megolvasztom a vajat, s a liszttel remek rántást készítek, amit tejjel öntök fel és a habverővel kavargatom, amíg finoman be nem sűrűsödik. Fűszerezem és félrehúzom. A cukkiniket vékony szeletekre felkarikázom.

Egy nagyobb tepsi alját olíva olajjal vékonyan kikenem, majd belefektetek egy sor lasagne tésztát, amire a ragu felét szedem rá. Egyenletesen elosztom, majd a cukkinikarikák felét ráhelyezem. Jönnek az újabb lasagne lapok, amire a besamel fele kerül, majd újabb lap, a maradék raguval és a többi cukkinivel, végezetül az utolsó sor lasagne lap, amire besamel kerül és a korábban lereszelt sajt, aminek a tetejét finoman (mintha sóznám) meghintem parmezánnal. Ezután 180 fokos sütőbe tolom a tepsit és addig sütöm a lasagne-t, amíg a tetején a sajt meg nem sül.

 

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.