Fűszeres túróval töltött gömbcukkini
Mostanában egyre több helyen találkozom gömbcukkinivel, vicces formája, pont egy emberes adagot sejtető mérete azonnal beindította a fantáziámat, így a héten már sült is az ebédre való töltött cukkini.
Fűszeres túróval töltött cukkini
2 nagyobb gömbcukkini
25 dkg túró
5 dkg reszelt trappista
4 db aszalt paradicsom
néhány levél friss rozmaring
1/4 csokor friss petrezselyem
1 tojás
csipetnyi só
frissen őrölt fekete bors
A cukkiniket alaposan megmosom, majd a kalapjukat levágom és félreteszem. Ezután egy célszerszámnak remek grapefruit-kanállal egyenletes külső burok kialakítására törekedve kiszedem a magos belsejét.
Tipp: A grapefruit kanál azért jobb más kanalaknál, mert mindkét oldala recés és hegyes a vége. Jól irányíthatóan, precízen és könnyedén kikaparható vele sokféle zöldség és gyümölcs bele.
A túrót egy nagyobb tálba borítom, villával szétnyomkodom, majd ráreszelem a sajtot, beleütöm a tojást és finoman sózom, borsozom. Ezután a felmetélt zöldfűszereket és apróra vágott paradicsomot is hozzáadom. Alaposan átkeverem, majd megtöltöm a cukkiniket, amiket egy sütőpapírral bélelt római tálba teszek.
Tipp: Ha nincs római tálam, akkor próbálok keresni egy mély tepsit és azt alufóliával rendesen lefedni, nem ugyanaz, de legalább a zöldségben lévő vízből keletkező gőz bent marad a tepsiben.
A tálat lefedem, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tolom és nagyjából egy órát sütöm. Kis tejfölt lehet mellé kínálni.
Kipróbáltam. Nekem nem illett bele az aszalt paradicsom. (pedig nagyon szeretem!)
Viszont tettem bele kevés fokhagymát is.
A kitermelt bele olyan zsenge volt, hogy kár lett volna kidobni, így pürésítettem a maradék töltelékkel, zsemlemorzsával és sajttal megszórva kis kosárkákat készítettünk.