Kapros, tejfölös lecsó
Tegnapelőtt, útban hazafelé a Balatonról Keszthelyen megálltunk ebédelni. A barátaink ismertek egy jó kis vendéglőt, így oda tértünk be. A délelőtti túrának hála rettenetesen éhesek és még annál is szomjasabbak voltunk. Lehet, hogy a maró éhség volt az oka, de a választott ebédem nagyon ízlett. A lecsós töltelékkel bíró csirkemellet paprikás, tejfölös, kapros szafttal és sok túrós galuskával kínálták. Ennek folyományaként ma valami újféle lecsóval rukkoltam elő. Mindegyikünknek bejött.
Kapros, tejfölös lecsó
1,5 kg fonnyadt édes paprika
5 nagyobb paradicsom
3 dl tejföl
1 csomag kapor
só
10 dkg zsírszalonna
2 fej vöröshagyma
A szalonnát apró kockákra vágom, majd kisercegtetem. Amíg készül a szalonna, addig vékony félholdakra vágom a hagymát és a paprikákat is csumázom, karikázom. Ha már jó ropogós a szalonna, akkor jöhet a hagyma, majd kis idővel később a paprika, s egy max. decinyi vízzel felöntve, fedő alatt párolom. Amikor már összeesett a paprika, hozzáadom a paradicsomot. Végezetül sózom, tejföllel elkeverem és egy egész csomag friss kaprot vágok hozzá.
Frissibe tálalom. Nokedlivel tökéletesnek tűnik, mi tegnap friss zsemlével tunkoltuk.