You are here: Home > Élet dolgai > A vízikefír legyen veled és a te emésztéseddel!

A vízikefír legyen veled és a te emésztéseddel!

Nem sci-fi, hanem fermentált valóság: megérkezett a ZUZMO, a nyár probiotikus üdítőslágere! Ha elég volt a cukros lufikból, és valami valóban frissítőre, élőre, működőre vágysz, most figyelj. A ZUZMO vízikefír nemcsak pezseg, hanem él – szó szerint. Egy szimbiotikus mikroorganizmus-kozmosz lakik benne, ami aktívan dolgozik a jobb emésztésért, az erősebb immunrendszerért és a kiegyensúlyozottabb közérzetért.

A vízikefír nem divat – hanem válasz. A tudatos, természetes összetevőket kereső, funkcionális élelmiszerekre nyitott generációk új kedvence már itthon is palackban: friss, karakteres, kompromisszummentes. Nem pasztőrözött, nem steril – viszont élő. A fermentációs folyamat során minden buborék, minden savas lehelet egy apró lépés a testi-lelki balansz felé.

ZUZMO – az első magyar vízikefír, amely nemcsak sztorit, hanem életet is palackoz. A természetes erjesztés fűszerekkel, gyümölcsökkel, teákkal és zöldségekkel kiegészítve új dimenziót ad az italélménynek. Most két ízben: Fügelevél és Citromverbéna – egyik sem átlagos, egyik sem unalmas.

Készen állsz rá, hogy egy kortyban újragondold az üdítőt? Akkor csatlakozz a ZUZMO-hoz. Él, hat, íze van, és nálad is lehet.

zuzmo1_v

Fermentált italokat a poharakba! De mi történik a fermentáció során?

Ha még nem találkoztál vízikefírrel, ne lepődj meg a néven – semmi köze a tejhez! A szimbiotikus mikroorganizmus-kultúrában az élesztő mellett Lactobacillus-fajok, Streptococcus és Bifidobacterium törzsek dolgoznak együtt a jó cél érdekében. Miközben lebontják a cukrot, keletkezik némi szénsav, így enyhén pezsgő lesz az ital, képződik némi tejsav képződik, azaz savasabb pH, izgalmas íz és a jobb mikrobiológiai stabilitás is az eredmények közé sorolható, sőt vitaminok és bioaktív enzimek is létrejönnek, na, ezek adják a funkcionális értékét az italnak.

Megszületik egy élő, természetes ital, amely nemcsak frissít, hanem aktívan támogatja a szervezetedet. A vízikefír nem egyszerűen „jó baktériumokat” tartalmaz, hanem igazi, aktív mikroorganizmusokat, amelyek képesek túlélni az emésztőrendszer savas közegét és eljutni a bélrendszerbe. Itt interakcióba lépnek a mikrobiommal, és olyan hatást fejthetnek ki, mint az anyagcsere javítása, a gyulladások csökkentése és a vitaminok jobb felszívódása. Nem mellékes: a jó emésztés alapfeltétele nem csak a testi, hanem a mentális egészségnek is! 

zuzmo2_v

Miért nehéz ezt ipari szinten stabilan csinálni?

A vízikefír él. Ez pedig minden italgyártó rémálma és álma egyszerre. A mikroorganizmusok környezeti érzékenysége miatt minden változó (hőmérséklet, pH, idő, cukorkoncentráció) számít. A fermentációs ciklus hossza, a precízen kontrollált és féken tartott alkoholos erjedés komoly figyelmet és laborteszteket kívánt – a ZUZMO esetében a pasztőrözés is kizárva, hiszen azzal elveszett volna a probiotikus előnyök sora.

Miért ZUZMO?

Ahogy a vízikefír, úgy a mindenütt jelen levő zuzmó is gombák és baktériumok izgalmas szimbiózisa, olyan életforma, ami nélkül a Földön nem sok minden lenne. Igazi úttörők: ők veszik először birtokba az élőhelyeket, hogy alkalmassá tegyék a többi élőlény számára. Úgy gondoljuk, ez az üdítőital is pionír, az első magyar palackozott vízikefírként igazán passzol hozzá a márkanév.

zuzmo4_v

A Zöld csillagról a kávézók hűtőjébe

A ZUZMO esetében úgy szelídült meg a vad fermentáció, hogy közben megmaradt az üdítőben minden, ami érték. Az alapítók, Maja és Ildu első változataitól három év alatt fejlődött az ital odáig, hogy nagyobb mennyiségben is stabilan gyárthatóvá váljon. A csapat 2024-ben lett végleges a zebegényi, Zöld Michelin-csillagos Natura Hill étterem belépésével, ahol már régóta készülnek fermentált, alkoholmentes italpárok. A termékfejlesztés irányítását Misi, az étterem séfje vette át, a gyártás pedig már a Börzsöny lábánál, a natu.farm biokertészetére és modern gyümölcsfeldolgozójára alapozva folyik.

A pozitív élettani hatású üdítő végső ízvilágát a fermentációs folyamat során hozzáadott fűszerek, teák, gyümölcsök vagy akár zöldségek alakítják ki. A ZUZMO nem csak egy palack frissesség, hanem akár egy életmódváltó út kezdete is lehet. A lényeg, hogy a természetes fermentált üdítők kedvelői prémium minőségű hazai termékpalettáról tudjanak választani, ami könnyen elérhető és megfelel a modern egészség- és fenntarthatósági elvárásoknak.

zuzmo3_v

A ZUZMO jelenleg 0,33 literes alumíniumdobozos kiszerelésben, két ízben érhető el. A Fügelevél igazi ízkavalkádot kínál, ott van benne a kókusz, a citrusok savassága és frissessége, a fűszeres gyógynövények aromái, amelyek finom harmóniában várják, hogy valaki rájuk szisszentse a dobozt. A Citromverbéna a citrusos fanyarságra alapozza a nyári frissítő élményt, amelyet apró, hegyes buborékok és az élettel teli frissesség tesznek teljessé.

 

 

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.