You are here: Home > Termékekről > A modern kutyanevelés alapjai – a jó kommunikáció és a jutalmazás elengedhetetlen

A modern kutyanevelés alapjai – a jó kommunikáció és a jutalmazás elengedhetetlen

A megfelelő kommunikációnak nemcsak emberi kapcsolatokban van fontos szerepe, lényeges, hogy kedvenceinkkel is megtaláljuk a közös hangot. Habár elsőre nehéznek tűnhet, hogy szavak nélkül megértsük egymást, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy közös hullámhosszra kerüljünk. A korszerű nevelési módszerekkel és egy ideális jutalomrendszer kialakításával teljesebbé válhat a kutyánkkal együtt töltött idő. A Pedigree egyik küldetése megtanítani az állattartóknak, hogy miként alakíthatnak ki egy kiegyensúlyozott kapcsolatot a jutalomfalatok megfelelő alkalmazásának segítségével.

ped2

Trendek a kutyanevelés terén

Az biztos, hogy a kutyagazdák egyre tájékozottabbak és felkészültebbek kedvencük kiválasztásában. Ugyanakkor nemcsak a gazdihoz legjobban illő kutyus megtalálásában, hanem a mindennapi nevelésben is fontos szerepet kell, hogy kapjon a tudatosság. Mára a kutyák a családok részévé váltak, a tudatos kutyatartók pedig egyre nagyobb arányban használnak pozitív megerősítésen és motiváción alapuló tanítási módszereket, amelyek sikere leginkább a két fél kapcsolatán múlik. Könnyen tönkre lehet tenni a közös tanulási folyamatot túlzott erőszak vagy kényszerítés alkalmazásával. Ezt a metódust hivatott felváltani a jutalomközpontú nevelés, ami a modern kutyanevelés alapja.

„Hazánkban is számos kutyaiskolában találkozhatunk klikkert alkalmazó oktatással: miután a kutya megismerkedett a klikkerrel, egy-egy új feladat tanulásakor a klikkelés hangját követően még egy jutalomfalatot is kap a négylábú tanuló, feltéve, hogy ügyesen végrehajtotta a (rész)feladatot. Ezáltal megerősítjük a kívánatos viselkedést, ami által a kutya egyre gyakrabban fogja azt felajánlani, mi pedig fokozatosan már elhagyhatjuk a klikkert és a jutalomfalatot, elég lesz az utasítás, majd a szóbeli dicséret a sikerrel elsajátított feladatok esetében. A kutya és gazdája ezáltal partnerek a tanulásban, melynek során mi, emberek is egyre jobban megismerhetjük a velünk élő kutyát” – meséli Korom Gábor kutyaszakértő, a Tükör Módszer Kutyasuli hálózat alapítója.

ped1

A jutalomfalatok diadala – 5 tanács gazdiknak

A következetes nevelés érdekében mindig gondoskodj róla, hogy legyen nálad jutalomfalat, ha közösen indultok el otthonról kedvenceddel.

Érdemes beruházni egy jutalomfalat-tasakra, ami könnyen övre csíptethető, ezáltal az egész séta alatt könnyen a kezedre fog esni.

A falatok mérete és mennyisége mindig a kutya méretétől függjön.

Négylábú barátaink minden ébren töltött percükben figyelnek és tanulnak, éppen ezért bármikor okot adhatnak a megjutalmazásukra, amire mindig legyél felkészülve.

A séta során ne spórolj a finomságokkal, egy hosszabb út alatt akár többször is kifejezheted elégedettségedet.

“A házilag elkészíthető jutalomfalatok tárháza gyakorlatilag végtelen: mára már számos recept fellelhető az interneten is, de nem kell hosszas sütés-főzésbe kezdeni a siker érdekében. Sok kutya élvezettel fogyaszt sajtot, kis darabokra szeletelt répát, szárított halat vagy akár főtt, szárított sertésszívet is. A bolti, készen vásárolható jutalomfalatoknál figyeljünk az összetevőkre és a méretükre, állagukra: illatuk különösen vonzó a négylábú tanulók számára. Tartsuk szem előtt, hogy noha a fogtisztító rágcsa élvezetes otthonra, tanuláshoz, séta közben nem praktikus: mindig válasszunk a helyzetnek megfelelő jutalomfalatot. Kísérletezzünk bátran, figyeljük kutyánk reakcióit és ismerjük meg ízlését, hogy a jutalomfalat tényleg jutalmat jelentsen” – mondja Korom Gábor.

A Pedigree ínyenc kutyacsemegéi kellemes, jól rágható textúrának köszönhetően ideális jutalomfalatként szolgálhatnak kutyusodnak. Adalékanyagoktól mentesek és nem tartalmaznak mesterséges színezéket sem, így bátran jutalmazhatod velük kedvenced.

ped3

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.