Mocha Choca Shortbread
Aki ismer, tudja: nagy kávés vagyok. Nem koffeinista, hanem kávés. Az íze miatt iszom a pirított babkávé levét…lehetőleg arabicát, francia pörkölésűt…De sütni eleddig nem nagyon sütöttem olyasmit, ami magában hordozná ezt a nemes nedűt.
A napokban viszont rábukkantam egy olyan shortbread receptúrára, ami kifejezetten kávés-csokis. Nem az az édes, kakaós valami, hanem egy kicsit férfias, a szivar nyújtotta keserédes gyönyört idéző ízvilággal megáldott, mélybarna keksz. Üdítő színfolt a sok túlédes, túlmézes, túlmázos, nagyonkarácsonyi desszert között.
Mocha Choca Shortbread
19,5 dkg porcukor
6 dkg kakaó
31,5 dkg finomliszt
2,5 dkg kukoricaliszt
csipet só
34 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor
2 ek instant kávé (vmi jóféle)
A hozzávalókat a vajjal lágy tésztává gyúrom. Minimum fél órát pihentetem a hűtőben. A sütőt 170 fokra langyosítom. A tésztát nyújtom, téglalap alakú kekszeket vágok belőle, majd a sütőpapíros tepsire fektetem.
Addig sütöm, amíg a keksz meg nem keményedik (ergo nem kezd el hajladozni, ha elemelek egyet a tepsiről).
Formázás: egy részükből küklopsz lett….csak úgy…korongnak indult, aztán kezembe akadt egy kis szárított vörösáfonya. Szerintem így is mutatós.
Langyosan porcukorral meghintem.