Matild Café & Cabaret – zenés-táncos revü a belvárosban
Vannak hangulatok, helyzetek, amit az ember szívesen megélne. Ezek az igények olykor könyvekhez, családi történetekhez vagy éppen filmekhez köthetők. Nálam a varieté, az egykor volt francia éjszaka a Luhrmann-féle látomáshoz kötődik, azt a sikket, pezsgő parádét, buborékokban mért életörömöt mindig is szerettem volna megélni, ha nem is feltétlen a főszereplők bőrébe bújva.
Erre most lehetőségem nyílt, hiszen a Matild Palace-ban található Matild Café & Cabaret megidézi a legszebb párizsi éjszakákat, ahol jóféle zene és tánc mellett, pezsgőzve vacsorázhatunk. A frissen felújított impozáns épület ad a történelmére, a kávézó hidraulikus színpada sem friss fejlesztés: itt mindig is fontos volt a minőségi szórakoztatás, amelyet – egy időre – teljesen elfeledett a város és maga az épület is, de a rekonstrukció során életre keltett szerkezethez megérkezett a dicső múlt, amelyet a jelen művészei hoznak el hétről-hétre a lelkes közönségnek.
Csütörtök, péntek és szombat este a revüé a kávézó, a fények kialszanak, sejtelmesen suhanó akrobaták, táncosok közé érkezünk, édes füst csiklandozza a szemünket és a torkunkat, jóféle feszültség üli meg a teret. Ami aztán robban is, a táncosok és a fellépők ügyesen formálják a maguk módján a vendégek kíváncsiságát és a hely atmoszférájából fakadó vibrálást, működik a kémia, a kabaré valóban olyan, amilyennek lennie kell.
A vacsora ügyesen időzített, nem töri vagy akasztja meg a programot, belesimul. A fellépők nem függetlenednek a vendégektől, a szerviz részeként a táncos lányok töltik a welcome pezsgőt és a vacsora felszolgálását a fellépő zenész/énekes ügyesen konferálja fel, nem érzi degradálónak, hogy addig szórakoztat, amíg eszünk és így mi sem érezzük kínosnak az edénycsörgést, amíg a színpadon épp zajlik a műsor. A jó hangulatnak a szervíz is fontos része, ott vannak, segítenek, figyelnek a vendégeikre.
Az este elosztása jó, a nyolc órás beengedést követően van idő „megérkezni”, a kabátok leadása után kicsit körülnézni, sminket igazítani, fotózni, egyeztetni a szervízzel a választott fogásokat és italokat, az első pezsgővel indítani.
Ezután jönnek a táncosok, kezdődik a show, majd érkezik a fellépő, aki több blokkba szervezve adja elő a repertoárját, közben elénk kerül egy kis házi vaj, friss kenyérrel, az előétel, jó ritmusban asztalra adják a főfogást és az utolsó blokkhoz érve a petit four is tiszteletét teszi.
Mire kialszanak a fények és eltűnik az a pezsgő ragyogás, pont eltelünk: ízekkel és élményekkel, aztán a utcára kiérve elénk lép a belváros és mi elgondolkodunk rajta, hogy merre andalogjuk át, hogy minél később érjen véget ez az este.