You are here: Home > Fesztivál > Dalnoki Bencének drukkolhatunk a Bocuse d’Or európai döntőjén, Budapesten

Dalnoki Bencének drukkolhatunk a Bocuse d’Or európai döntőjén, Budapesten

A Bocuse d’Or-hoz való kötődésem nem friss. Már 2010-ben az első magyarországi döntőről és magáról a versenyről született egy hosszabb anyagom a Mindmegette hasábjain. A Hungexpo egy eldugott sarkában versenyzett a 8 mindenre elszánt szakács, érdeklődő csak a szakma részéről volt és minket, újságírókat se láttak el túl sok infóval. Mégis volt valami megkapó az egészben.

Persze a 2016-os európai döntő aztán elmosta ezt a szerény képet, megszületett a profi változata a magyar Bocuse d’Or-nak, ahol már parádés hangulat fogadta a szakácsokat és az eredményhirdetés után úgy zúgott a lelátó, mint egy nagy focimeccs végén. Két teljes napot töltöttünk talpon, fotóztunk, figyeltünk, az akadémia tagjait faggattuk az esélyekről, egymásnak tartott a posztot és szereztünk ennivalót, láttuk a kollégákat hajba kapni egy-egy jobb helyért, majd a végén könnyes szemmel és valódi hittel énekeltük a himnuszt. Felemelő volt.

Idén, hat év után – történetében először – a Bocuse d’Or európai döntője visszatér Budapestre. 2022. március 23-24-én 18 ország szakácsai versenyeznek majd a Hungexpo vadonatúj – a magyar döntőn hibátlanul debütált – helyszínén, ahol igazán magas minőségű környezet várja a versenyzőket és a szurkolókat egyaránt. A két napos rendezvényen a feltételek pont ugyanazok, mint eddig, 5 óra 35 perc alatt kell megmutatni, hogy a magyar gasztronómiához kötődő alapanyagok felhasználásával a megadott kategóriánk belül ki milyen gasztronómiai műalkotásra képes.

Ki lehet Széll Tamás utódja?

Bár egyszerinek és megismételhetetlennek tűnt a hazai pályán való nyerés, idén újra itt a lehetőség, és a Széll-istállóban nevelkedett, Szulló Szabinát és Széll Tamás maga mellett tudó, meglepően határozott és céltudatos Dalnoki Bence kapcsán jogosan merül fel a kérdés: Fogunk tudni idén duplázni?

Bárhogy is alakul, íme, itt a csapat:

Dalnoki Bence a Stand Étterem sous chefje Szulló Szabina és Széll Tamás szárnyai alatt sajátította el a szakmát, konyhai filozófiájában nagyon nagy szerepet kapnak a magyar ételek és az ízek. Bence igazi versenyző típus, korábban már a Chaîne des Rôtisseurs világdöntőjében is helyt állt. Saját Bocuse történelme egészen régre nyúlik vissza. 2016-ban már ő is ott volt a budapesti versenyen, másod commis-ként segítette az olasz, valamint az osztrák csapat munkáját.

Idén commis pozícióban Nyikos Patrikot láthatjuk majd, aki korábban szintén dolgozott a Stand Étteremben, a magyar döntőt megelőző időszakban pedig a debreceni Ikon csapatát erősítette.

A coach a pozícióban az előző versenyszezon lyoni döntőjében debütáló Széll Tamás, a legsikeresebb és a legnagyobb tapasztalattal rendelkező hazai Bocuse d’Or versenyző. 

Akárcsak hat évvel ezelőtt, ezúttal is Szulló Szabina a magyar csapat elnöke, így ő képviseli majd hazánkat a nemzetközi zsűriben.

Mik lesznek a mostani versenytémák?

A csapatoknak a szokott módon két ételt kell készíteniük a verseny során. A hústál kötelező elemei a már említett kacsamáj, őzgerinc és comb, tejföl és túró. A tányértéma a „tavaszi tányér” fantázianevet viseli. Vegetáriánus melegétel a feladat, amelynek fő alkotóeleme a burgonya. A csapatok három féle burgonyát használhatnak, ezek a Coronada, az Anuschka és a Madison. 

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.