You are here: Home > Húúús > Paradicsomos húsgombóc

Paradicsomos húsgombóc

Mert néha nálunk is van maradék. Persze ritkán. Egyrész már nagyon megtanultam négy emberre főzni, másrészt jóétvágyú famíliám van.

Hét elején a nagy hűdekarácsonyihangulatomvan lelkületű rohangálásunk közepette készítettem egy kondér paradicsomlevest, kölessel. Bár becsülettel ettük, ennek ellenére emberes adag maradt belőle. Közben a szomszédasszonyom is jelezte, hogy hűtőtolvaszt és jó lenne ha legalább 1-2 nála tárolt dolgomat áthoznám. Így csütörtökön keblemre ölelhettem rég nem látott darált pulykacombomat és este már főztem is a paradicsomlevesmentő, pulykafelhasználó ennivalókat a hét hátralevő részére.

Paradicsomos húsgombóc

50 dkg darálthús (esetemben pulykacomb)

1 nagy fej vöröshagyma

2 tk oregano

1/2 bögrényi köles

2 tojás

A kölest háromszoros vízben megfőzöm, a hagymát apróra vágva megdinsztelem, majd összekeverem a hozzávalókat. Vízes kézzel gombócokat formálok belőle és az alant taglalt paradicsomlébe eresztem. Forrva, de nem lobogva főzöm minimum 40 percig.

A paradicsomléhez valók:

1 nagy üveg paradicsomlé

olaj

teljes kiőrlésű tönkölyliszt

méz

2 nagyobb darab fahéj

A tönkölyliszttel vékony rántást készítek. Ezt felöntöm paradicsomlével és egy kevés vízzel. Óvatosan sózom, pici mézet eresztek hozzá és melléteszem a fahéjakat.

És hogy mi volt a csúcsmenzai teljesítmény?

A paradicsomleves maradéka átlényegült a gombóc levévé, a kifőzött köles ment a töltelékbe, ééés a 70 dekányi pulyka miatt feleslegem maradt a töltelékből…előkaptam egy levelestésztát, kerítettem néhány kósza paradicsomot és kreáltam egy húsospitét.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.