Paradicsomos húsgombóc
Mert néha nálunk is van maradék. Persze ritkán. Egyrész már nagyon megtanultam négy emberre főzni, másrészt jóétvágyú famíliám van.
Hét elején a nagy hűdekarácsonyihangulatomvan lelkületű rohangálásunk közepette készítettem egy kondér paradicsomlevest, kölessel. Bár becsülettel ettük, ennek ellenére emberes adag maradt belőle. Közben a szomszédasszonyom is jelezte, hogy hűtőtolvaszt és jó lenne ha legalább 1-2 nála tárolt dolgomat áthoznám. Így csütörtökön keblemre ölelhettem rég nem látott darált pulykacombomat és este már főztem is a paradicsomlevesmentő, pulykafelhasználó ennivalókat a hét hátralevő részére.
Paradicsomos húsgombóc
50 dkg darálthús (esetemben pulykacomb)
1 nagy fej vöröshagyma
2 tk oregano
1/2 bögrényi köles
só
2 tojás
A kölest háromszoros vízben megfőzöm, a hagymát apróra vágva megdinsztelem, majd összekeverem a hozzávalókat. Vízes kézzel gombócokat formálok belőle és az alant taglalt paradicsomlébe eresztem. Forrva, de nem lobogva főzöm minimum 40 percig.
A paradicsomléhez valók:
1 nagy üveg paradicsomlé
olaj
teljes kiőrlésű tönkölyliszt
só
méz
2 nagyobb darab fahéj
A tönkölyliszttel vékony rántást készítek. Ezt felöntöm paradicsomlével és egy kevés vízzel. Óvatosan sózom, pici mézet eresztek hozzá és melléteszem a fahéjakat.
És hogy mi volt a csúcsmenzai teljesítmény?
A paradicsomleves maradéka átlényegült a gombóc levévé, a kifőzött köles ment a töltelékbe, ééés a 70 dekányi pulyka miatt feleslegem maradt a töltelékből…előkaptam egy levelestésztát, kerítettem néhány kósza paradicsomot és kreáltam egy húsospitét.