Chia magos brownie
A chia mag évek óta a reggeli kásák megkerülhetetlen alapanyaga. A felkapott, azték zsályaként is emlegetett magocskákat azonban nem csak ezekbe a szépségesen megkomponált tálakba lehet felhasználni, számos fogás, sütemény alapja lehet. Magas vízmegkötő képessége miatt nagyon jó, szaftos brownie-t süthetünk vele, amely ráadásul napokig megőrzi a minőségét.
Chia magos brownie
4 dkg chia mag
2,4 dl víz
5 dkg cukrozatlan kakaópor
12 dkg kókuszolaj
5 db tojás
14 dkg finomliszt
10 dkg cukor
5 dkg datolya
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
3 mk. őrölt mézeskalács fűszer
A chia magot egy müzlis tálba szórom, vízzel meglocsolom, állni hagyom egy negyed órát, időnként átkeverem. Közben a lisztet egy keverőtálba kimérem, mehet bele a kakaó, a sütőpor, a mézeskalács fűszer, a cukor, majd a beáztatott chia magot is hozzáadom. A datolyát finomra vágom és azt is a liszthez adom. A tojásokat felütöm, elhabarom és az olajjal együtt a lisztes keverékhez adom és gondosan átkeverem. Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelek, majd ebbe elegyengetem a masszát és az 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából háromnegyed óra alatt készre sütöm. Picit pihentetem a tepsiben, majd rácsra teszem, és akkor vágom fel, amikor már langyos.