You are here: Home > Könyvről > Deborah Hewitt: Lélekmadár

Deborah Hewitt: Lélekmadár

Vannak műfajok, amelyeknek kiemelt helye van a szívemben, az egyik ilyen az urban fantasy. Neil Gaiman Sosehol könyvével egyszer és mindenkorra beleszerettem ebbe a világba, a tükör-nagyvárosokba, a folyóistenekbe, London ezernyi alternatív arcába.

lelek

Éppen ezért vártam nagyon Deborah Hewitt könyvét. A Lélekmadár az igazi klasszikusok vonalán mozog, ott van benne Gaiman, Aaronovich és Miéville könyveinek lenyomata. Deborah alapgondolata tetszett, London és a finn mitológia ötvözése egyediséget adott könyvnek, de figurái kidolgozottsága, a történet stabilitása és ritmusa mögött még felsejlett az elsőkönyves író bizonytalansága és egy erőskezű szerkesztő hiánya.

Az alapötlet, maga a váz ügyes, a történet íve adott, ám a köztes részek egyenszilárdsága nem jellemzi a könyvet. A főszereplő Alice meglehetősen pechvogel, vele minden megtörténik, aminek nem kéne és még az átkozott madárfóbiájával is együtt kell élnie, amit kamasz kora óta erősen elfojt. Örökbefogadott kislány, aki legjobb barátnőjével, Jen-nel közösen vág bele a felnőtt létbe, de egy munkahelyi fiaskó után összefut egy bolond öregasszonnyal és néhány túlságosan is rámenős fickóval. Alice nagyon hamar Varjútanyán, egy alternatív Londonban találja magát, ahol a társadalom tagoltságát sokban meghatározza a finn mitológia és nem mellesleg a madarak, különösen az emberi lelket őrző estifecskék. Alice pedig elindul élete küldetésére, hogy megkeresse Jen barátnője estifecskéjét…

Deborah szívesen mesél, hol itt, hol ott lazít a tempón, tér ki. A protagonista/antagonista szereplők megrajzolásánál azonban picit elbizonytalanodik, érezhetően szereti bizonyos szereplőit, de teljes jellemrajz nem mindegyikhez születik, a plasztikus környezet, a kopottas, némileg avítt London színpadára nehezebben költöztethetők fel a szereplők, mint egy rutinos regényírónál.

A hibái ellenére a Lélekmadár szép gondolatokat ad, kellemes nyári kikapcsolódás és gyakorlott urban fantasy olvasók számára is élvezetes.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.