You are here: Home > Könyvről > Kutyás könyvek friss és gyakorlottabb gazdiknak

Kutyás könyvek friss és gyakorlottabb gazdiknak

Friss kutyagazdiként még élénken emlékszem az örökbefogadási hercehurcára. A könnyűtől nagyon messze volt. Rengeteg kérdésünk volt, amikre nagyon nehezen tudtunk válaszokat szerezni és amikor egy kérdés megválaszolódott, újabbak születtek.

Most, fél évvel később viszont rábukkantunk “Az új kutyád” című könyvre, ami pont ezeken a kérdéseken vezeti át az olvasót. Egy kutya örökbefogadásáról szóló gondolatnak a megfogalmazódásától kezdve, egészen a klasszikus kutyás életig. A könyv már az elején tisztázza, a kutya fogalmát, úgyis, mint családtag, és mint állat, majd belevág az örökbefogadás tárgyalásába, ez az a rész, ami szerintem igencsak jól jött volna akkor, amikor elkezdtünk magunk mellé kutyát keresni.

Ugyanis mi sem tudtuk pontosan, hogy honnan legyen kutyánk, ami teljesen normális, hiszen azelőtt sosem volt eb a házban. Így hát az elején elkezdtünk a fajták között nézelődni, mikor kiválasztottunk egy fajtát, akkor meg jöhettek a tenyésztő keresések.

Igen, itt viszonylag sok problémára akadtunk. Nehéz volt tenyésztőket találni, illetve amikor találtunk is egyet, kiderült, hogy négy éves várólista van. A menhelyi örökbefogadás pedig azért nem volt lehetőség, mert eleinte azt gondoltuk, hogy csak “problémás” kutya van menhelyen, ami első kutyásoknak lehet, hogy nem lenne egy remek ötlet. Aztán szép lassan felnyílt a szemünk, megismertük a kutyamentő szervezeteket, kisebb-nagyobb akadályokkal tarkítva, de végül meglett a mi kutyánk is.

Innentől kezdődött az új, kutyás életünk. Persze itt sem álltak meg a kérdések, mivel magával a kutyatartás szintén rengeteg kihívást rejt magában. Az egyik ilyen örök, a kutya korával, méretével, habitusával változó: az etetés. A könyv elég taglalja szerencsére, beszél a tápokról, a főtt étellel való etetésről és kitér a divatirányzatokra is, mint a BARF. Mi a konyhánkban készülő nem fűszeres házi kosztot szoktuk minőségi száraz kutyatáppal „feljavítva” kínálni a kutyának, de igazából szívesen el is hagynánk a kutyakekszet lassacskán.

Ehhez pedig egy másik remek magyar könyv, a Kutya jó étrend lehet majd segítségemre, amelyben rengeteg klassz receptet találtam. Szerencsémre a jó szakácskönyvekhez hasonlóan, ez a könyv is gondol a magamfajta kezdőkre, nem in medias res vág bele a dolgokba, hanem hosszas, részletes és számomra izgalmas felvezetőben taglalja a kutyák emésztőrendszerét és a helyes táplálásukat.
Az átfogó információk után pedig egy klasszikus szakácskönyv hagyományait követve jöhetnek a menübe foglalt fogások, a tematikus fejezetek. Levesektől, rizottókón át egészen a jutalomfalatokig. A sok-sok, még számomra is finomnak hangzó étel rendkívül cuki és hiteles tesztelőkkel, modellekkel van befotózva, az ő jelenlétüknek köszönhetően az ember még szívesebben forgatja a kutyaszakácskönyvet és tesz kísérletet rá, hogy megpróbálja ezekkel a mutatós, a könyvbe szereplő ebek által is láthatóan ajánlott fogásokat elkészíteni.

kutyakonyv_v

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.