You are here: Home > Termékekről > Camille Claudel világhírű szobra is kalapács alá kerül a BÁV a Centenáriumi aukcióján

Camille Claudel világhírű szobra is kalapács alá kerül a BÁV a Centenáriumi aukcióján

Igazi művészettörténeti szenzációval készül az aukciósház a centenáriumi árverésre: Camille Claudel A könyörgő című szobrával. A tragikus sorsú szobrásznő (aki Auguste Rodin iránti szerelmébe végül beleőrült) drámai alkotására 34 millió forintról lehet majd licitálni.

Árverései 100 éves történetének eddigi legkülönlegesebb kollekciójával készül centenáriumi aukciójára a BÁV. Eddig soha nem látott történelmi és művészettörténeti ritkaságok kerülnek aukcióra június 22-24 között, a MOM Kulturális Központban, ahol személyesen és online is lehet majd licitálni.

Az elrepült Isten – Camille Claudel 

Az ünnepi aukció legnagyobb szenzációja Camille Claudel A könyörgő (L’Implorant) című szobra. Camille 19 évesen, 1883-ban lett a nála 24 évvel idősebb Auguste Rodin tanítványa, később szeretője és múzsája, aki a szobrász számos alkotását inspirálta. A kapcsolat már a kezdetektől egy szerelmi háromszög viszontagságaival bírt, hiszen Rodin kitartott korábbi múzsája és majdani felesége, a varró- és mosónő Rose Beuret mellett. Claudel sorsa Rodinnel megpecsételődött, zseniális alkotásainak egy részét önmaga pusztította el, majd családja közel 30 évre pszichiátriai otthonba záratta, ahonnan csak a halál jelentetett számára megváltást, holott jó eséllyel nem voltak gyógyíthatatlan mentális problémái.

claudel3_v

A most árverésre kerülő szobor Claudel és Rodin 10 éves viharos kapcsolatának felbomlása után készült, s eredetileg a művésznő egyik leghíresebb alkotásának, Az érett kor című szoborcsoportnak a része volt. A megrázó erejű műben Camille térden állva, reménytelenül könyörög szerelmének, akit idősebb társa elragad tőle. Rodin vissza sem tekintve lép tovább, így Camille epekedő kezei már nem érhetik el. A szerelmi háromszögből és a szoborcsoportból kiváló könyörgő már az elhagyott, önálló nőt és művészt testesíti meg. Bár az elválás megtörtént, Camille érzelmileg soha nem tudta feldolgozni Rodin elvesztését.

Az érett kor

Az érett kor

Camille nem érhette meg művészetének elismerését, holott szobrait ma már a világ legnagyobb gyűjteményei őrzik. A 34 millió forintos kikiáltási árral árverésre kerülő szoborból mindössze 58 számozott példány készült, magyarországi felbukkanása így igazi szenzációnak számít.

Az aukcióra kerülő szobor

Az aukcióra kerülő szobor

 

 

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.