You are here: Home > Termékekről, Utazás > Irány a természet!

Irány a természet!

Az egy évnyi bezártság után mi sem természetesebb, mint hogy mindenki boldogan útnak indul, a megújuló természetben keresve megnyugvást, friss zöldben, a végtelen látóhatárban. A közös kirándulások most minden család számára lehetőséget kínálnak a kiszabadulásra, a biztonságos újrakezdés jegyében.

A közös csavargások kapcsán azonban sokszor felmerül a biztonság kérdése. Az előrefutó gyerek, a lemaradó szülő, a pikniktakarón olvasgató anya és a patakparton kavicsot gyűjtő gyerek közötti kommunikáció sokszor nehezen megoldható, hiszen az erdő, a természet csendjét felverni nem ildomos, és lássuk be, sokszor nem is célravezető.

Éppen ezért jó, ha van nálunk olyan eszköz, amely megbízható köteléket jelent, könnyen használható, nem igényel semmilyen szaktudást, és megadja azt a biztonságérzetet, amelyre egy-egy nagyobb túra esetén szükségünk lehet.

Számomra mindig megnyugtató, ha tudom, hogy merre kószálnak a lányok, Anna épp hol rohangál Yolánnal, miközben én a magam módján élvezem a természet közelségét.

IMG_8077_v

Amíg én a családot szólongatom, addig Yolán rárepül a sütire

Nagyon szeretem a kimerítő túrákat is, de a négy falhoz szokott szememnek most leginkább a víz adta végtelenség esik jól, ahogy – József Attilához hasonlóan – ülök és nézem a határt. Ezt a békés nyugalmat azonban egy kor alatt nehezen értelmezik, így nem várható el, hogy más is velem közösen élje meg a Duna lassú folyását. Éppen ezért használunk régóta adóvevőket, most épp a Motorola TALKABOUT walkie-talkie sorozatából a T82 Extreme készülékeket, amelyekkel valóban könnyen és hatékonyan kapcsolatot tarthatunk. Az adóvevőkhöz nincs szükségünk mobiltelefonos térerőre (ami a civilizációtól távol, erdőn-mezőn sokszor azért nem adott), se pre-, se post nem kell rá egyenleget töltögetni, és még gyorshívásra sincs szükség, ha el szeretnénk érni a másikat.

Az ilyen, PMR sávos adóvevők használatához külön engedélyre sincs szükségünk, ami leginkább a Nők miatt izgalmas, hiszen nekünk van rádióamatőr engedélyünk (igen, nekem is).

Anna is bátran használhatja, nincs szüksége hozzá rádióamatőr engedélyre

Anna is bátran használhatja, nincs szüksége hozzá rádióamatőr engedélyre

A könnyedén összepárosítható készülékeken 16 csatornából válogathatunk, így biztos, hogy meglesz a családi csoportunk megfelelő frekvenciája. A 16 ugyan soknak tűnhet, de azért mégsem az, és mivel nem szeretnénk más, hasonló eszközzel kiránduló családokkal megzavarni egymást, ezért a készülékeken úgynevezett alkódokat állíthatunk be, amelyek ránk szabják az adott frekvenciát.

Az eszköz nagyon kompakt, a kijelzője nem világít feleslegesen, ellenben van benne elemlámpa, ami elsőre furcsának hangozhat, egészen addig, amíg az ember le nem ejt valamit a sűrű aljnövényzetbe vagy a térdig érő fűbe. Mivel az időjárás azért tud meglepetéseket okozni, így annak is külön örülünk, hogy a készülék bírja a fröccsenő vizet és a nagyon jó élettartamú aksik lemerülése esetén könnyedén tovább üzemeltethető AA elemekről is.

Nyílt terepen akár több kilométerről is hallhatnánk egymást, de nagy hatótávolságra még soha nem kellett használnunk: néhány száz méternél távolabb nem nagyon keveredünk el egymástól. Probléma nélkül lehet jelezni vele azt is, ha elkészült a piknikkosárban vitt alapanyagokból a szendvics, vagy már szeletekre vágtam a frissen sütött kakaós-meggyes szeletet.

A kiránduláshoz ugyanis nem csak egy minden helyzetben megbízható kommunikációs eszköz elengedhetetlen, hanem a megfelelő ellátmány is, amely nem csak egészséges és sós finomságokból kell, hogy álljon, hanem egy jóféle házi süteménynek mindig van benne hely.

Piknikezni remek dolog

Piknikezni remek dolog

Meggyes-kakaós piskóta mandulával

4 db tojás

20 dkg cukor

30 dkg finomliszt

3 dkg kakaópor

1,5 dl tej

1 csomag sütőpor

1 csomag bourbon vaníliás cukor

10 dkg puha vaj

1 nagy üvegnyi meggybefőtt

1 mk. őrölt fahéj

1 mk. őrölt szegfűszeg

1 csipetnyi só

4 ek. szeletelt mandula

A tojásokat a cukrokkal habosra keverem, majd amikor már szép világos, akkor hozzáadom a vajat és azzal is kikeverem. A lisztet kimérem, a sóval, a sütőporral, a kakaóval és a fűszerekkel elkeverem. A meggyet szűrőbe borítom, bőven hagyok neki időt, hogy a felesleges befőttlé kicsepegjen belőle.

A lisztet csomómentesen elkeverem a tojásos krémben, majd tejjel lazítom és egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe öntöm. A masszába egyenletesen belerakosgatom a meggyet, majd a tészta tetejét gazdagon megszórom szeletelt mandulával, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom a tésztát és tűpróbáig sütöm.

Könnyen szállítható, nagyon jól szeletelhető, másnap is puha, jó állagú süteményt kapok, amely kitűnő társunk lehet bármilyen kiránduláson, pikniken.

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.