You are here: Home > Könyvről > Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Minden ajtóban ott a lehetőség. Nem tudhatjuk hova nyílik, nem tudhatjuk, hogy nekünk hova nyílik, mit lelünk mögötte.

January számára az Ajtók idegen világokra nyílnak. Más bolygókra, párhuzamos univerzumokba, ahová nem csak innen tehetjük be a lábunkat, hanem onnan is érkezhetnek hozzánk utazók. Jó és rossz szándékkal.

January talált egy Ajtót. Aztán elvesztette. Így indul Alix. E. Harrow története, amely szép ritmusban, gondos elbeszélés-szálakon keresztül vezet be minket a January történetébe, amelyet egy nagyon izgalmas történelmi korba ágyaz, konzekvens korrajzzal téve azt még plasztikusabbá.

tizezer_v

Ám nem csak a mi világunkat mutatja be jól feltett értékekkel, hanem az Ajtók mögöttit is fantáziadúsan alkotja meg, nagyon szerethető világokat teremtve, amelybe örömmel belesnénk mi is egy-egy kirándulás erejéig.

A könyvet én ifjúsági regényként aposztrofálnám, amely nagyon jó bánik a fantasy elemeivel, de úgy adagolja, hogy a kezdő olvasó számára is vonzó legyen. A klasszikus meséken felnőtt olvasók számára számos ismerős elem jelent kapaszkodót, de nem plagizál, csak a legjobb helyekről inspirálódva teremt egyedi, de mégis ismerős légkört, amelyet szépen fenn tud tartani.

A könyv hosszas bevezető része után én még elbírtam volna több cselekményt a végkifejletig, szívesen lubickoltam volna még több, Ajtó mögötti világban, bár a könyv hőseit már tényleg kínzás lett volna nagyobb erőpróbák megtételére kényszeríteni, csakhogy én még gondolatban utazgassak.

Egyszóval a Tízezer ajtó nagyon jó belépő könyv, de gyakorlott fantasy-függők számára is kellemes kikapcsolódást jelent, nem véletlen, hogy számos fontos irodalmi díjra jelölték.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.