You are here: Home > Édes élet > Karácsonyi klasszikusok gluténmentesen

Karácsonyi klasszikusok gluténmentesen

Sokan vannak, akik ételintolerancia miatt nem ehetik a hagyományos formában elkészített klasszikus süteményeket. A nagymamák által alkotott csodák azonban nem kell, hogy kikerüljenek az étrendjükből, csupán arra kell ügyelnünk, hogy olyan alapanyagok felhasználásával készítsük el, amelyek számukra is gond nélkül fogyaszthatóak.

A hagyományos süteményeket is könnyedén elkészíthetjük gluténmentes változatban, ehhez nyújtanak segítséget az alábbi receptek:

  1. Ropogós karácsonyi fahéjas keksz

Hozzávalók (1 tepsihez): 10 dkg rizsliszt, 2,5 dkg gluténmentes étkezési keményítő, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás sárgája, fél zacskó sütőpor, 5 dkg szőlőcukor, 2 evőkanál tejföl, csipetnyi só, 1 csapott evőkanál őrölt fahéj, 10 dkg  kristálycukor

Elkészítés

A lisztet és a keményítőt  a sütőporral, szőlőcukorral és a sóval összekeverjük, majd  a hideg vajjal/margarinnal elmorzsoljuk Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva egy óráig hűtőben pihentetjük. Ezt követően liszttel finoman meghintett deszkán 1-2 mm vékonyra nyújtjuk, éles késsel vagy derelyevágóval tetszés szerinti formára vágjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és néhány perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, mert hamar pirul! A fahéjat és a cukrot összekeverjük és a még forró kekszeket megforgatjuk benne.

  1. A tökéletes mentes zserbó

Hozzávalók:

A tésztához: 10 dkg kukoricaliszt, 5 dkg gluténmentes étkezési keményítő, 20 dkg rizsliszt, 1 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1 dl tej, 1 csomag gluténmentes instant élesztő, csipet gluténmentes sütőpor, csipet só

Töltelékhez: 12 dkg darált dió (vagy mandula), 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg cukor, 20 dkg sárgabarack dzsem

Csokoládémáz: 10 dkg cukor, 3 dkg holland kakaópor, 3 dkg vaj

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben (1 dl) 1 kockacukorral felfuttatjuk. A liszteket (kukorica és rizs), illetve a keményítőt a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a vaníliás cukrot, cukrot, tojást, sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk. Lágy, szinte kenhető tésztát kapunk, amelyet 2 részre osztunk. Ezt a tésztát hagyományos módon nem tudjuk kinyújtani, így két szilikonos sütőpapír között nyújtjuk egy 35 x 25 cm nagyságú sütőlap méretére, úgy, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig. A kinyújtott tésztát a sütőpapírral együtt a sütőlapra tesszük, majd a felső sütőpapírt óvatosan lehúzzuk. A tésztalapot megkenjük barackdzsemmel, megszórjuk a cukrokkal összekevert darált dióval. A második tésztalapot hasonlóan nyújtjuk ki az elsőhöz, majd a felső sütőpapírt eltávolítjuk a tésztáról és az alsó sütőpapírral, megfordítva helyezzük az alsó tésztalapra, végül azt is óvatosan lehúzzuk. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük egy óráig. A tetejét megszurkáljuk, majd az 150 fokra előmelegített sütőben lassan sütjük, nagyjából 35 percig. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni, majd áthelyezzük a sütőpapírral egy hosszúkás süteményes tálra, a sütőpapírt eltávolítjuk és az elkészített csokoládémázzal a tésztát bevonjuk. Ha kihűlt, akkor kis kockákra vagy hosszúkás szeletre vágjuk.

  1. Egyszerű, de nagyszerű karácsonyi muffin

Hozzávalók: 30 dkg natúr joghurt, 2 csomag vaníliás cukor, 11 dkg cukor, 4 dkg méz, 12 dkg vaj, 3 db M-es tojás, 10 dkg teljes kiőrlésű zabliszt, 10 dkg rizsliszt, 50 g gluténmentes étkezési keményítő, 1 csomag gluténmentes sütőpor, fahéj, szegfűszeg

Ízlés szerint tehetünk bele: étcsokoládét (50-60 g), diót vagy egyéb olajos magot (50-60 g), aszalt gyümölcsöket (100 g)

Elkészítés

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mézet, majd belekeverjük a tojásokat és a joghurtot is. A sütőporral elkevert liszteket, keményítőt, fűszereket a masszához adjuk. Az aprított csokoládét, a keményítőbe forgatott aszalt gyümölcsöket és a diót is beleforgatjuk. A masszával ¾ – ig megtöltjük a muffinformákat. A muffinokat a 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük.

  1. Kókuszgolyó, kicsit másképp

Hozzávalók: 4 db tojás, 8 dkg kukoricaliszt, 2 dkg gluténmentes étkezési keményítő, 10 dkg porcukor, 1/2 csomag gluténmentes sütőpor, 10 dkg sárgabarack dzsem, 10 dkg kókuszreszelék, 10 dkg mélyhűtött vagy friss magozott meggy

Elkészítés

A tojás, kukoricaliszt és keményítő, szőlőcukor, sütőpor felhasználásával a hagyományos módon piskótát sütünk: a tojásokat szétválasztjuk (a fehérjét habüstbe, a sárgákat egyenként csészébe tesszük), majd a fehérjét habbá verjük, utána adjuk hozzá kanalanként a szőlőcukrot, amellyel még tovább verjük, amíg fényes lesz a hab, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, amivel szintén még 4-5 percig verjük. Végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk, amit fakanállal, nagy mozdulatokkal keverünk el benne. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd 180 fokon nagyjából 30 percig sütjük.A sütő ajtaját 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta könnyedén összeesik. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta jó-e.

Amikor a tészta elkészült, akkor pár percig hűlni hagyjuk, majd tálcára borítva a sütőpapírt lehúzzuk róla. A kihűlt piskótát apró darabokra tépkedjük, elkeverjük sárgabarack dzsemmel, majd az így kapott masszából kis golyókat formálunk úgy, hogy mindegyik közepébe egy-egy kimagozott meggyet helyezünk. A kész golyókat kókuszreszelékben meghempergetjük.

  1. Az elmaradhatatlan diós beigli 

Hozzávalók (1 rúdhoz)

Tésztához: 15 dkg kukoricaliszt, 5 dkg rizsliszt, 5 dkg étkezési keményítő, 8 dkg margarin vagy vaj, 5 dkg cukor, 1 csomag vanillincukor, fél csomag instant élesztő, 1 db tojás (+1 a kenéshez), csipetnyi só, 1 dl tej, fél evőkanál tejföl, 1 teáskanál citromlé

Töltelékhez: 10 dkg dió, 8 dkg cukor, kevés reszelt narancs és citromhéj, 1 mokkáskanál vanília aroma, 1 kis alma lereszelve, 5 dkg vaj, 5 dkg mazsola, őrölt fahéj, őrölt szerecsendió

Elkészítés

A szobahőmérsékletű vajat összemorzsoljuk a liszttel és hozzáadjuk a kevés tejjel és cukorral felfuttatott élesztőt, a tojást, tejfölt, sót, citromlevet és a maradék cukrot. Levegős, sima tésztává dagasztjuk, majd langyos helyen, fedve duplájára kelesztjük.

Amíg pihen a tészta, addig összeállítjuk a tölteléket. Egy lábosban összekeverjük a hozzávalókat, és közepesen sűrű keverékké főzzük, majd hűlni hagyjuk. A tésztát finoman lisztezett deszkán nagyjából 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a széleken 2 cm hely maradjon, nehogy feltekeréskor kifolyjon a töltelék, majd szorosan feltekerjük. A beiglit sütőpapíral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét kétszer megkenjük habart tojással (közben megvárjuk, amíg a tojás szépen megköt a tésztán).  A beiglit 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső lángon nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.