Bulgur rizottó gombával
Meglepően komplex, könnyen és gyorsan elkészíthető fogás.
Bulgur rizottó gombával
1 bögre bulgur
4 db salottahagyma
15 dkg vaj
15 dkg mascarpone
2 mk. szárított petrezselyem
2 mk. szárított bazsalikom
50 dkg barna csiperke
25 dkg fehér csiperke
25 dkg shiitake gomba
2 dl főzőtejszín
3 szál angolzeller
Elsőként egy közepes lábasban 2 evőkanálnyi olajat hevítek, majd ezen megdinsztelek apróra vágott hagymát. Amíg dinsztelődik, addig apróbb kockákra vágom shiitake gombát és a csíkokra metélt angolzellert is felkockázom, majd a hagymához adom, azzal párolom, sózom, borsozom, szárított zöldfűszerekkel ízesítem, picit hagyom párolódni. Addig a bögrényi bulgurt szűrőbe öntöm, és folyó víz alatt átmosom, majd a hagymás gombához adom. A bulgurral átkeverem, két bögre vízzel vagy alaplével felöntöm, az edényt fedem, és közepes lángon hagyom párolódni.
Amíg készül a bulgur, addig a másik két hagymát apróra vágom. Egy peremes serpenyőben vagy egy kisebb lábasban olajat hevítek, ezen a hagymát megdinsztelem. Közben a fél kilónyi barna csiperkét apróbb kockákra vágom, sózom, borsozom. 6 dkg vajat adok hozzá és lassan párolom. Amikor elkezd összeesni, akkor hozzáadom a tejszínt és egy kevés vizet és közepes lángon hagyom főni. 15 perc főzés után botmixerrel krémesítem.
Egy harmadik serpenyőt szárazon felforrósítok, majd kevés olajat öntök bele, és a cikkekre vágott fehér csiperkét – 5 dkg vajjal megsegítve – lepirítom, közben sózom, borsozom.
Tálalás előtt a puha bulgurt 4-5 evőkanál mascarpone-val átkeverem, majd a szósszal és a pirított gombacikkekkel együtt tálalom.
Az alapanyagokért és a receptért köszönet a Netpincér marketnek.