Pirított kuszkusz szárított laskával és sült shiitake gombával
A gomba csodálatos alapanyag, az őszi szezonban meg egyszerűen még jobban rá vagyok hangolódva. A gyors egytálételek sorában található fantasztikus ebédünk éttermi fogásként is megállná a helyét, de még egy családi összejövetelen is bevállalnám, mint főfogást.
Pirított kuszkusz szárított laskával és sült shiitake gombával
1 bögre kuszkusz
½ bögre szárított laska
2 bögre alaplé
1 gerezd fokhagyma
1 ek. étolaj
1 ek. vaj
30 dkg shiitake
1 ek. étolaj
1 ek. vaj
A szárított gombát kimérem, vízzel felöntöm, félreteszem. Egy peremes, fedeles serpenyőben az olajat felhevítem, hozzáadom a vajat, majd a finomra vágott fokhagymát megfuttatom benne, és ráteszem a kuszkuszt, amit a grízhez hasonlóan megpirítok. Amikor már szép arany színe van, akkor az alaplével felöntöm, a gombát áztatólevesül hozzáadom, és az egészet egyszer átkavarom, majd fedem, és kis lángon húsz percet hagyom párolódni.
A shiitake gombák tönkjének végét kicsit visszavágom, egy serpenyőben olajat hevítek, majd vajat adok hozzá és ebben a zsiradékban – kalapjára állítva – sütöm a gombákat, fedve, közepesnél kicsit nagyobb lángon.
Tálaláskor a kuszkuszt tányérokra halmozom és három megtermett sült gombával koronázom.