You are here: Home > Könyvről > John Scalzi: Az utolsó emperátor

John Scalzi: Az utolsó emperátor

Scalzi annak idején nagyon tempósan belopta magát a szívembe, talán a Vének háborúja 10. oldala környékén döntöttem úgy, hogy ha a neve alatt megjelenik még bármi, én megveszem. Így is lett, sorra gyűltek a Scalzi könyvek.

A pasas titka a lazaságában van. Ami koránt sem egyenlő a slendriánsággal, aminél nagyobb vétek egy sci-fi esetében nem is lehet. Ezeknek a képzelt világoknak kutya kötelességük a saját belső logikájukat vakon követve, azzal teljes mértékben azonosulva működni, különben kilóg a lóláb és az ember kényelmetlenül fészkelődve olvassa azt, amit már kicsit átejtésnek érez.

Scalzi tökéletesen alámerül a saját valóságában, azért is mozog benne ilyen otthonosan és azért is tud benne ennyire ellazulni. Karakterei mindig jók, még egy legmocskosabb árulóban is pont van annyi spiritusz, hogy egy fél könnyet ejthessünk érte, és nagyon jól megtalálja a gép-ember egyensúlyt, ami azért – valljuk be – nem mindig, és nem mindenkinek jön össze.

scalzi

Az utolsó emperátor jó sodrású könyv, ügyes szerkezettel, szép ívekben felépítve. A szereplők egytől-egyik izgalmas karakterek, a cselekmény nagyjából azt hozza, amit várunk. Ám számomra meglepő módon valós, jelenkori, földi problémát is finoman tükröznek a sorok. Aki köztük olvas, az számos helyen találkozhat a minket érintő megannyi „first world problem” kérdésével, legyen szó a klímaváltozással beálló feltételezhető exodusokról, magáról a klímaváltozásról, minket sújtó, egyre szaporodó és súlyosbodó környezeti katasztrófákról. Vagy arról, ahogy elodázzuk a megoldásokat, ahogy bízunk abban, hogy valaki majd valamit biztos kitalál valamit, és ahogy egy réteg pont annyira látja a problémát, hogy a saját seggét mentse és – Isten tudja melyik párhuzamos valóságban való létezéshez – harácsoljon össze még több pénzt.

Kerek, jóravaló történetet kapunk, az ilyen sztorikhoz illő keserédes véggel, amelyben természetesen ott a remény, hogy majdnem minden menthető és majdnem minden jóra fordul, de mint tudjuk, hogy ez áldozatok nélkül nem megy.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.