You are here: Home > Vegasztro > Shakshouka – a mediterráneum lecsója

Shakshouka – a mediterráneum lecsója

Mostanra elég jól kikristályosodott, hogy – a férjem averzióit leszámítva – mindenki rajong a lecsóért. Az elmúlt években is gyakori vendég volt a nyári hónapokban, de idén hetente legalább kétszer terítékre került. Persze soha nem ugyanúgy. Voltak koncepcionális elképzelések, amelyek mentén haladva született egy-egy újabb egyed, vagy csak a már bevált klasszikus, a mit ád nekünk ma a hűtő felkiáltással születő lecsó. Teszteltük a darált húsos változatokat, a Pasarét Bisztró után szabadon készítettünk pirított kolbászkarikásat is, s most, a hosszú hétvégén, a nagy ráérés közepette megszületett a Mirelle-féle shakshouka is, amelynek osztatlan sikerét az ebéd végén mosogatóban landoló üres fazék jól jellemezte.

sak2_v

Shakshouka a la Mirelle

2 ek. olívaolaj

2 nagy gerezd fokhagyma

½ kg lecsópaprika

½ kg kápia paprika

8 szem szegfűbors

½ rúd fahéj

2 mk római kömény

1 tk enyhén csípős pirospaprika

2 db 40 dkg-os hámozott, darabolt konzerv paradicsom

frissen őrölt fekete bors

4 db tojás

½ csomag petrezselyem

A olajat egy nagyobb lábasban jól felforrósítom, majd közepes lángra visszaveszem, az egészen vékonyan félfőre vágott hagymákat lassan, gyakori kevergetés mellett megdinsztelem. Mikor már majdnem jó, akkor hozzáadom az egészen apróra vágott fokhagymát, és azt is hagyom dinsztelődni (ügyelek rá, hogy a hagymák ne égjenek meg).

Amíg párolódik a hagyma, addig a paprikákat megmosom, kicsumázom, és egészen apró kockára vágom, majd a hagymához adom. A fűszereket – kivéve a paprikát, a borsot és sót – fűszertojásba zárom, a paprika mellé teszem, a többi fűszerrel még várok.

Nagyjából negyed óra alatt félig fedve megdinsztelem, majd ráöntöm a paradicsomokat, sózom, borsozom, paprikázom, és pár percet főzöm. Ezt követően a fűszertojást kiemelem, a rotyogó lecsóm sűrűjébe négy mélyedést készítek, és ebbe beleütöm a tojásokat, majd közepes lángra visszateszem, fedem, és addig főzöm még, amíg a tojások fehérje szépen megjelenik a raguban. Ekkor vágott petrezselyemmel alaposan megszórom, majd azonnal tálalom. Sok-sok friss kenyérrel kínálom.

sak1_v

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.