Gyors és elronthatatlan desszert: Tejespite
A tejespite a világ egyik legcsodálatosabb desszertje. Először a franciák változatával találkoztam úgy 10 éves és a clafoutis-t azonnal a szívembe zártam. A sűrű palacsintatésztán alapuló történet gall lényege a gyümölcs, a szezon legjava, kezdve a cseresznyével, folytatva a sárgabarackkal, szilvával.
A magyar tejespite ellenben tömör cucc, nincs benne gyümölcs, viszont – mint minden rendes nagymamaféle házi sütit – vastag porcukorréteg borítja, illetve finom lekvár pihen rajta.
Én a kettő ötvözetében hiszek, pontosabban abban, hogy a tejes pitét pont úgy formálom, ahogy a kedvem tartja, és az alapanyagaim engedik. Ha van friss gyümölcs, akkor egy kisebb mennyiséggel készítem, így: CLAFOUTIS
Ez a változat nagyon jól muzsikál bármilyen fagyasztott gyümölccsel – amiből pont annyi kell, amennyi a pitetál alját ellepi, illetve lecsepegtetett befőttel, kompóttal is tökéletes.
Ellenben, ha nincs kéznél gyümölcs, vagy nem nyitott a család erre a megoldásra, akkor jöhet a tömör, magyar verzió, amihez a francia tésztaadagot megduplázom, és kisütés után porcukorral, vagy lekvárral, esetleg szörppel meglocsolva kínálom.
A sütemény rövid életű, nálunk másnapokat még soha nem ért meg, viszont egy leves, vagy egy főzelék után teljessé teszi az étkezés élményét.
És elronthatatlan.
És finom. 😀
P.s: A tejespitét rétesliszt helyett finomliszttel, gluténmentes lisztekkel is lehet készíteni, a tejet kicserélhetitek laktózmentesre vagy akár mandulatejre, kókusztejre, a cukor mennyisége – tészta állagából fakadóan – nyugodtan csökkenthető, sőt teljesen el is hagyható, esetleg alternatív édesítőszerekkel helyettesíthető.